Buitenland

Politie verspreidt poster Straatsburgschutter Chérif Chekatt, familie vast voor ondervraging

12-12-2018 21:45

De moeder, vader en twee broers van Chérif Chekatt, de schutter in het Franse Straatsburg, worden vastgehouden voor ondervraging. Dat zeggen bronnen dicht bij het onderzoek.

Eerder woensdag werd al bekend dat vijf mensen worden ondervraagd naar aanleiding van de schietpartij, waarbij drie mensen werden gedood. Het gaat daarbij om personen die te maken hadden met eerdere zaken van de verdachte.

Minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei dat 720 agenten een klopjacht houden op de verdachte. Die is nog steeds voortvluchtig. Daarbij houdt men er rekening mee dat Chekatt niet meer in Straatsburg is. De Duitse politie controleert verschillende grensovergangen met Frankrijk.

Volgens Castaner heeft Cherkatt zowel in Frankrijk als in Duitsland vastgezeten. Vanwege zijn latere radicalisering werd hij al enkele jaren door de politie gevolgd. Volgens verschillende berichten heeft een politie gisterochtend, dus voor de schietpartij op de Kerstmarkt, nog een inval bij de man thuis gedaan. Die huiszoeking zou zijn vanwege een verdenking van poging tot moord en beroving. Drie andere mensen werden toen wel aangehouden en er zouden granaten gevonden zijn.

De politie van Brussel zet extra agenten in op de kerstmarkt in de binnenstad. Dat hebben de burgemeester en politie besloten naar aanleiding van de schietpartij in Straatsburg. Er worden geen extra militairen, die na de aanslagen in maart 2016 nog steeds in de Belgische hoofdstad patrouilleren, ingezet.