Politiek

VVD’er Hans van Baalen toch niet beschikbaar voor Eerste Kamer

13-12-2018 14:11

hans van Baalen wijst naar een stip op de horizon. ANP ED OUDENAARDEN

VVD-politicus en Europees parlementariër Hans van Baalen stelt zich toch niet kandidaat voor de Eerste Kamer. Hij wil de functie niet met andere nieuwe uitdagingen combineren, zo laat hij weten in een perscommuniqué.

Van Baalen (58) verlaat volgend jaar na tien jaar het Europees Parlement (EP). Hij zag de senaat als een interessante optie, maar de functie blijkt in zijn geval toch lastig te combineren met andere toekomstige werkzaamheden. Hij zegt niet wat hij wel gaat doen.

“Ik wil ergens vol voor kunnen gaan. Dat geldt voor functies in het bedrijfsleven, in internationale organisaties en de academische wereld en ook voor de Eerste Kamer. Ik wil niet het risico nemen dat ik de Eerste Kamer tekort doe. Daarom is het beter om de knoop nu door te hakken. Zoals ik eerder heb aangegeven, blijf ik betrokken bij het liberalisme en de VVD.”

Van Baalen was bij de vorige EP-verkiezingen nog lijsttrekker. Hij wordt opgevolgd door Tweede Kamerlid Malik Azmani, die bij de komende EP-verkiezingen in mei de kar gaat trekken.

Toen Van Baalen een jaar in het Europees Parlement zat, zei hij de functie als ‘corvee’ te zien.