Buitenland

ISIS eist terroristische aanslag in Straatsburg op

14-12-2018 09:55

Direct nadat de dader van de steekpartij in Straatsburg gisternacht werd gedood is de aanslag opgeeist door terreurorganisatie ISIS. Dat deden ze via het egen ‘mediakanaal’ Amaq, zo meldt Rita Katz, directeur van de SITE Intelgroup. ISIS stelt dat Chériff Chekatt een ‘soldaat’ van de organisatie is. Voorafgaand aan het statement van ISIS werd de aanslag door aanhangers van de organisatie al volop ‘gevierd’.

Volgens Katz was het verloop van de steekpartij een door ISIS-geïnspireerde aanslag ‘volgens het boekje’. Onder aanhangers was er direct een grote campagne om de aanslag te ‘vieren’ en men wachtte met het opeisen tot de dader gedood werd. Er wordt over het algemeen vanuit gegaan dat ISIS verwacht dat door hun geïnspireerde terroristen sterven bij hun daad, en niet bijvoorbeeld door de politie gepakt worden.

De terreurorganisatie stelt dat de aanslag gehoor gaf aan de oproep om burgers van de landen in de internationale coalitie te treffen. In het verleden heeft de zelf benoemde ‘Islamitische Staat’ meerdere malen opgeroepen tot zulke aanslagen door ‘thuisblijvers’. Ook nu het ‘Kalifaat’ in Irak en Syrië voor het grootste deel is afgebrokkeld blijft de terreur-organisatie nog deels actief. In hoeverre de claims daarbij nog waarde hebben blijft altijd de vraag.