Media & TV

Rappers FI & Rosco maken rapvideo om ‘camerageweld Tim Hofman aan de kaak te stellen’

14-12-2018 16:38

Schreenshot Youtube.

PERSBERICHT

Fel, direct en recht uit het hart: f*ck the media! Deze is voor Ton Hendriks, de media en de kijkers

14 december – Vandaag released ‘ Capital F.I. Records’ de video ‘Media Remix’ (FI x Roscovitsch), een samenwerking tussen Greengang en Kamp Ras. Hierin staat de vraag ‘Media: schuldig of niet?’ centraal, waarmee zij een discussie over het camerageweld van Tim Hofman op gang willen brengen. De TV maker houdt zich in zijn programma’s vooral bezig met de vraag of andere mensen schuldig zijn, terwijl hij zichzelf schuldig maakt tot het aanzetten van geweld en het creëren van gewelddadige situaties met als doel het behalen van hoge kijkcijfers. De producer van de video, Han van der Tol, kwam in 2016 zelf in aanraking met Tim Hofman toen zijn moeder in het programma #Boos op de hak werd genomen. De video neemt het op voor mensen als Emmy van der Tol en Ton Hendriks, die het slachtoffer zijn van deze manier van TV maken door de media in het algemeen en Tim Hofman in het bijzonder.

De video is recht uit het hart en daarom fel, direct en agressief. Ze winden er geen doekjes om, geweld pakken zij met (muzikaal) geweld aan.

Fake news, hate news en zwartmakerij overheersen de media de laatste jaren. De inmiddels beroemde ‘gebroken kaak affaire’ met Ton Hendriks symboliseert dit tijdperk. Wie is er schuldig aan het camerageweld en is dit de manier om kijkcijfers te behalen? Mensen worden op (publieke) landelijke TV als schuldig veroordeeld en worden ongewild voor de camera in een hoek gedreven. Voor kijkers enkele minuten entertainment, voor de ‘schuldige’ het begin van maanden en jaren van negatieve publiciteit. Is dit hoe we willen dat de media haar invloed gebruikt? En wie is hier schuldig aan, de media of de mensen die graag geloven wat er wordt uitgezonden?

In de zoektocht, hoe je je kan verweren tegen een aanval van de media:

‘Wij zijn tegen de eenzijdige benadering van de media, waardoor de tegenpartij geen kans krijgt op een weerwoord. Problemen tussen mensen los je op door wederzijds respect, woord en weerwoord. Luisteren naar elkaar, niet door de ander aan te vallen, dan sluit je de communicatie af. Maar als het respect ver te zoeken is, dan is de aanval nog altijd de beste verdediging.’ -Han van der Tol-

‘Media Remix’ is de tweede video die Han van der Tol produceert. In 2017 maakte hij, niet gehinderd door enige ervaring met produceren, de track en video ‘Ok Emmy’ voor zijn moeder Emmy van der Tol. Hierin neemt hij het voor haar op nadat Tim Hofman haar in het programma #Boos overviel, beschuldigde en uitdaagde tot geweld. De impact van de uitzending was groot; Emmy werd nog jaren achtervolgd door de beelden, zoals onlangs weer in artikel in NRC waarin het voorbeeld weer werd aangehaald.

Aanleiding om deze nieuwe video te maken was de TV serie ‘Schuldig of niet’ van Tim Hofman. Uit ongeloof dat Hofman opnieuw voor rechter speelt, zijn eigen geweld negerend en het feit dat publieke omroepen dit soort TV uitzenden, sprak Han de rappers FI en Rosco aan, die een nieuwe rap op papier zetten. Samen produceerden ze binnen een maand deze videoclip.

/PERSBERICHT