Buitenland

5500 deelnemers Mars tegen Marrakesh in Brussel

16-12-2018 13:53

De Vlaamse vlag.

De Mars tegen Marrakesh is zondag in Brussel aanvankelijk zonder incidenten verlopen, maar na de toespraken op Schumanplein werd de sfeer toch grimmig. Relschoppers gooiden met stenen en dranghekken en belaagden een tv-verslaggeefster. Nadat een van een gebouw van de Europese Commissie was gesneuveld, reageerde de politie met traangas en de inzet van een waterkanon.

Volgens de Belgische autoriteiten hadden rond het middaguur 5500 mensen zich verzameld in centrum van hoofdstad om mee te doen aan de mars. Voor de tegendemonstratie kwamen duizend betogers opdagen. Naar beide kampen waren toen nog deelnemers onderweg. Welke aantallen van hen Brussel uiteindelijk hebben bereikt is onduidelijk.

Gezien de opkomst sprak mede-organisator Dries Van Langenhove, oprichter van de extreemrechtse groepering Schild en Vrienden, al vroeg van een geslaagde actie tegen het migratiepact van de VN. Vooraan liep ook Filip Dewinter mee, de voorman van Vlaams Belang. In de stoet was veel Vlaams nationalistisch vlagvertoon te zien en het geknal van rotjes te horen, evenals de leuzen ,,eigen volk eerst”, ,,linkse ratten, rol uw matten” en ,,geen jihad in onze staat”.

De politie begeleidde de optocht en had veel mankracht op de been om zo nodig in te grijpen. Dat was in eerste instantie niet nodig, maar wel op het moment dat ,,Belgian hooligans” zich deden gelden. Aan de oproep aan de menigte op het Schumanplein rustig naar huis te gaan, werd geen gehoor gegeven.

Anp