Politiek

Omstreden Ayhan Tonca EU-lijstrekker voor DENK

16-12-2018 17:27

De lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 namens DENK is Ayhan Tonca. Dat maakte DENK zondag in een perscommuniqué bekend. Tonca kwam de afgelopen jaren meermaals in opspraak.

In 2003 noemde hij als voorzitter van de de Turks Islamitische Culturele Federatie (TICF, onderdeel van het Diyanet-netwerk, een Turkse religieuze overheidsorganisatie) Ayaan Hirsi Ali een ‘losgeslagen ongelovige’. Zij had kort voordat zij VVD Kamerlid werd in een interview met Trouw gezegd dat de profeet Mohammed, gemeten naar westerse maatstaven, een ‘perverse man’ en een ‘tiran’ was. Tonca wilde dat Justitie onderzoek naar haar uitspraken zou doen.

Toen in augustus 2004 bekend werd dat Hirsi Ali en Theo van Gogh de film Submisison hadden gemaakt en deze zouden vertonen in Zomergasten zei Tonca: “Ik vind het belachelijk dat Hirsi Ali niets anders doet dan provoceren. Dat moet eens afgelopen zijn.” Dat najaar werd Van Gogh vermoord.

In 2006 keerde hij zich ook tegen de Deense spotprenten van de profeet. Aanleiding voor de commotie was de publicatie van een aantal spotprenten van de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten en later in Noorse en andere media. Tonca zei toen – inmiddels voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) – dat moslims naar de rechter moesten stappen en politieke druk uitoefenen. “Het is onaanvaardbaar dat zulke prenten verschijnen en de moslims en de profeet op zo’n manier neerzetten”, zei hij destijds tegen het ANP. Om daar aan toe te voegen dat als ze in Nederland waren verschenen, hij zeker juridische stappen zou ondernemen.

Tonca werd in 2006 van de CDA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen verwijderd omdat hij weigerde de Armeense genocide te erkennen. Hij was jarenlang raadslid voor de christen-democraten in Apeldoorn en werkte voor het wetenschappelijk bureau van de partij. Tonca kwam laatstelijk in 2013 in opspraak nadat de Rotterdamse islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam ten onder ging aan een eindexamenschandaal. Tonca was destijds bestuursvoorzitter.