Media & TV

EO-presentator Thijs van den Brink (NPO) beschuldigt Mark Rutte (VVD) van jatten idee propagandaspotje

18-12-2018 17:00

Premier Mark Rutte ontkent dat het idee voor een nieuw VVD-spotje dat maandag werd gelanceerd, is gestolen van de EO. De christelijke omroep maakte vorig jaar een kerstspotje waarin onbekende Nederlanders in het zonnetje worden gezet ‘om wie ze zijn’. In de VVD-spot gebeurt hetzelfde met ‘hardwerkende Nederlanders’.

EO-presentator Tijs van den Brink confronteerde Rutte in het NPO Staatsradio 1-programma Dit is de dag met de opvallende gelijkenis. “Het zou diefstal zijn als jouw spotje geheim was”, was het weerwoord van de premier. “Wees blij dat jullie iets goeds bedenken, iets dat anderen inspireert. Ons team is geïnspireerd door allerlei voorbeelden, waaronder jullie EO-spotje.”

Ook begreep Rutte niet waarom van Van den Brink zich ergerde aan het feit dat de VVD met het sterk gelijkende spotje een heel andere boodschap uitdraagt: dat je in Nederland alleen meetelt als je hard werkt. “We zetten mensen in het zonnetje, net als jullie”, aldus de minister-president.

Om een eind aan de twist te maken, stelde presentator voor dat Rutte in ruil voor het plagiaat lid zou worden van de EO. “Ik ben al lid van de VPRO”, repliceerde Rutte. “Ik vind het niets als mensen lid zijn van twee partijen.”