Regio

In Rotterdam staat de eerste verdachte van straatintimidatie voor de rechter

19-12-2018 14:54

De 36-jarige Everon el F. uit Rotterdam had aanvankelijk niet in de gaten hoeveel aandacht van pers en publiek zijn zaak zou trekken in de rechtbank in Rotterdam. Hij had afgelopen zomer vrouwen nageroepen en lastiggevallen. Dat is sinds dit jaar strafbaar in Rotterdam en El F. is de allereerste in Nederland die zich voor straatintimidatie voor de rechter moet verantwoorden.

De officier van justitie eiste woensdag een geldboete van 380 euro. De rechter doet later woensdagmiddag uitspraak.

El F. staat terecht voor het lastigvallen van in totaal acht vrouwen, op twee verschillende dagen afgelopen zomer. Hij riep ze na, liep achter de vrouwen aan, maakte kus- en handgebaren of ging dicht naast een vrouw zitten op een bankje. Handhavers van de gemeente waren getuige hiervan. Een aantal vrouwen heeft nadrukkelijk laten weten dat ze niet gediend waren van de toenadering van de man, een aantal liep weg.

De Rotterdammer vertelde de rechter dat hij nooit meer vrouwen zal naroepen op straat. Hij heeft er spijt van. “Ik bedoelde het als compliment, ik wist niet dat het strafbaar was” El F. is vrijgezel, vertelde hij de rechter, en wil graag een vriendin. Daarom zei hij dingen als ‘Hé mooie dame’ of ‘Hé schatje’. “Ze waren heel mooi”, zei hij tegen de rechter. “Echt goeie vitamine voor je ogen.”

Onder meer sissen, uitschelden en naroepen is verboden in Rotterdam. Er staat een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel. Om (seksuele) straatintimidatie strafbaar te maken, is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. In Amsterdam is dat ook gebeurd, maar daar zijn nog geen verdachten opgepakt en vervolgd.

ANP