Media & TV

Een gruwelijke terreurvideo die zelfs wij niet laten zien, en wel hierom

20-12-2018 12:39

Zojuist hebben wij gekeken (en helaas ook geluisterd) naar een video van wat hoogstwaarschijnlijk het op brute en barbaarse wijze afslachten is van een jonge Scandinavische toeriste in het Marokkaanse Atlasgebergte, die maandag samen met een vriendin door werd aangetroffen in hun tent. Inmiddels zijn meerdere verdachten opgepakt en gaat de Marokkaanse politie er van uit dat het gaat om jihadistische terreur.

De video duurt iets langer dan een minuut en te zien is hoe een half ontklede blanke vrouw met blond haar, die kennelijk ligt te slapen op de grond, van achter wordt vastgepakt door iemand met een hoodie. Vervolgens snijdt de persoon in hoodie meteen met een groot mes de voorkant van het slachtoffer haar keel open. De vrouw begint onmiddellijk te schreeuwen, een door merg en been trekkende schreeuw, draait zich om, probeert van zich af te slaan en wordt dan na enkele seconden stil en slap. De man in hoodie snijdt door tot haar hoofd er helemaal af is.

Dat is zo’n beetje de samenvatting van de film. Zelfs zonder geluid is het al een bijna onkijkbare video, maar met geluid moesten we al snel kiezen tussen flauwvallen of kotsen. En dan zijn wij als jarenlange veteranen van internetkrochten en online riolen toch echt al heel wat gewend qua hele gore en hele bloedige beelden. Wat dat betreft hebben we al meer gezien dan we hadden moeten zien (and it can not be unseen).

Normaal vinden we dat je terreurdaden zoals bijvoorbeeld ISIS die pleegde juist wél moet laten zien, al was het maar dat als straks de geschiedenis weer eens moet oordelen over gruwelijkheden tegen de menselijkheid en mensheid niemand kan zeggen dat hij het niet wist. Bovendien zijn we doorgaans van mening dat niet wij de poortwachters moeten zijn van wat volwassen burgers wel of niet kijken. U bent immers zelf verantwoordelijk voor de links naar ranzige video’s waar u op klikt want u bent een vrij individu.

Toch maken we nu de uitzondering: we laten de video niet zien en geven ook de link niet door.

Ten eerste omdat we zelf de video niet te harden vinden en niet meer normaal kunnen slapen als we weten dat die video op onze site staat.
Ten tweede omdat deze beelden echt een nieuwe dimensie van horror hebben aangeboord, een dimensie die wat ons betreft beter verborgen kan blijven.
Ten derde omdat we niet eens willen beginnen met denken over hoe deze beelden aankomen bij de nabestaanden.
Ten vierde omdat we beseffen dat het meewerken aan verspreiding van deze beelden wellicht een aanmoediging is voor nog meer terroristen die nog meer toeristen willen afslachten. Het gaat hier bovendien niet om soldaten of mensen die moedwillig naar gevaarlijke gebieden zijn gegaan maar om twee volstrekt onschuldigen toeristes.
Ten vijfde omdat we nu al op onze klompen aanvoelen dat het verspreiden van deze beelden spoedig zal worden verboden dankzij vage anti-terreurwetten (iets waar we, ondanks alles, beslist niet achter staan want hoe gruwelijk dit soort beelden ook zijn, censuur is altijd erger).
En ten zesde (tot slot): als u deze beelden écht wilt zien kunt u ze zelf ook wel vinden. Het koste ons nog geen twee minuten om ze te vinden.

Maar we kunnen ook gewoon zeggen: sorry, deze beelden trekken ook wij gewoon niet en we willen er verder niets mee te maken hebben. Wij zijn ook maar gewoon een soort van mensen.

Wij gaan nu even een luchtje scheppen en wat brandende witte fosfor in onze ogen wrijven nadat we gloeiend lood in onze oren hebben gegoten. Daarna even wat romcoms en iets van Disney kijken. Aansluitend: kerstliedjes luisteren.

Voor iedereen die de beelden tóch gaat kijken: veel sterkte. Je zal het nodig hebben.