Buitenland

Peter Chérif, ‘brein achter aanslag Charlie Hebdo’, opgepakt in Djibouti

21-12-2018 09:09

De Franse politie heeft de lang gezochte terrorist Peter Chérif in handen gekregen. Dat heeft het blad Marianne vernomen uit overheidsbronnen. Chérif is een vriend van de broers Kouachi en wordt ervan verdacht het brein te zijn achter hun bloedige aanslag op Charlie Hebdo. Hij was sinds 2011 voortvluchtig en heeft de dodelijke schietpartij op de redactie van het satirische blad in Parijs vermoedelijk georganiseerd vanuit Jemen.

De jihadist, ook bekend als Abu Hamza, is na zijn bekering tot de islam snel geradicaliseerd. Hij vocht begin deze eeuw in Irak, werd gearresteerd en ontsnapte daarna weer bij een gevangenisopstand door de prille ‘Islamitische Staat van Irak’. Later werd hij in Frankrijk weer veroordeeld en zat daar 18 maanden vast, maar Chérif vluchtte naar Jemen toen hij in afwachting van een veroordeling werd vrijgelaten. In Jemen werd hij een belangrijke speler binnen Al-Qaeda. De Jemenitische tak van die terreurgroep (AQPA) wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op Charlie Hebdo.

Chérif zou nu zijn gearresteerd in Djibouti en wordt volgens Marianne uitgeleverd aan Frankrijk. Als ‘Abu Hamza’ moet hij niet verward worden met de Londense haatprediker Abu Hamza al-Masri, ‘De Haak’, die in de Verenigde Staten al tot levenslang werd veroordeeld.

(TPO/ANP)