Regio

VN-commissie vraagt Amsterdam te wachten met ontruiming gekraakt ADM-terrein

27-12-2018 12:21

Een commissie van de Verenigde Naties vraagt de gemeente Amsterdam te wachten met het ontruimen van het gekraakte ADM-terrein. Dat meldt AT5. Meerdere bewoners van het terrein in het Westelijk Havengebied hadden een klacht ingediend bij de Verenigde Naties. De VN stuurde gisteravond een brief terug, waarin de gemeente een ‘verzoek’ krijgt om het komende halfjaar niet te ontruimen. Juristen van de Stopera bekijken dat verzoek nu.

Lees ook – Amsterdam negeert Verenigde Naties: Krakers ADM-terrein moeten weg

Alle bewoners en gebruikers van hetĀ ADM-terrein in Amsterdam moeten daar vandaag weg. De gemeente hoopt dat iedereen vrijwillig het terrein zal verlaten.

De Raad van State oordeelde een half jaar geleden dat de ongeveer 130 bewoners weg moeten. Ze wonen er illegaal en ook de andere activiteiten zijn in strijd met het bestemmingsplan. Een deel van de bewoners is inmiddels vertrokken. Maandag stonden er nog ongeveer dertig caravans, bussen en andere units op het terrein.

Het 45 hectare grote terrein in het Westelijk Havengebied, dat geldt als ‘culturele vrijplaats’, is sinds oktober 1997 gekraakt. Op het terrein moet nu een servicewerf voor scheepsonderhoud en -reparatie komen.

ANP/TPO