Nieuws

Vijfde terreurverdachte opgepakt in Duitsland na vier eerdere aanhoudingen in Rotterdam

29-12-2018 21:17

Na vier eerdere arrestaties in Rotterdam Oost is er vandaag nog een vijfde terrorismeverdachte opgepakt. Volgens Duitse media zou het gaan om een 26-jarige Syriër die in de Duitse stad Mainz is aangehouden. De Nederlandse politie wilde niet direct bevestigen dat het om een man in Duitsland zou gaan.

Alle vijf de verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Meteen na de arrestaties in de ochtend werden de locaties waar de aanhoudingen waren, doorzocht. Vier aangehouden mannen zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en komen uit ‘niet-westerse landen’.

Het onderzoek gaat de komende dagen door, meldt de politie. “Waarbij het accent ligt op nader onderzoek van de aard en omvang van de terroristische dreiging.” De politie kan verder niets zeggen. Volgens het AD is een van de in Rotterdam opgepakte mannen een Syrische vluchteling. Hij werd opgepakt aan de Stresemannplaats, niet ver van de flat waar een andere verdachte uit huis werd gehaald. Volgens de krant zou één verdachte een Egyptisch paspoort en een Palestijnse achtergrond hebben. Twee anderen komen uit Syrië, onder wie de 26-jarige verdachte die later vandaag in Duitsland is opgepakt. Hij zou officieel ook in Rotterdam wonen.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei tegen de NOS het ‘vervelend’ te vinden “dat we hebben moeten ingrijpen en dat er dus kennelijk mensen met dit soort verkeerde ideeën rondlopen”. Volgens de burgemeester is er op dit moment geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen rondom de oud-en-nieuwviering te verzwaren.

In juni werden in Rotterdam ook twee mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. In september werden zeven mannen opgepakt, die volgens het OM een grote terroristische aanslag wilden plegen op een niet nader genoemd evenement. Twee van deze mannen komen uit Rotterdam en eentje uit Vlaardingen.

Twee verdachten werden vlak bij elkaar opgepakt; op een steenworp afstand van de Stresemannplaats werd een man uit zijn woning aan de Söderblomplaats gehaald. Deze flat in de Rotterdamse wijk Ommoord was eerder dit jaar ook al in het nieuws toen er explosieven werden aangetroffen bij een bewoner van het gebouw. Het zou om ‘gevaarlijk fröbelwerk’ gaan. In oktober vorig jaar was de flat toneel van een grote ontruiming vanwege een hevige brand die in een van de appartementen woedde.

(TPO/ANP)