Binnenland

Jaarwisseling: 2 vuurwerkdoden, steekpartijen, rellende ‘jongeren’, vuurregens

01-01-2019 10:44

De jaarwisseling in Nederland is op diverse plekken in het land geëscaleerd. Een overzicht:

Twee vuurwerkdoden

Zowel in het Friese dorpje Morra als in Enschede kwam een persoon om het leven, naar alle waarschijnlijkheid door vuurwerk.

In Enschede is een man om het leven gekomen door een vuurwerkexplosie. Het slachtoffer werd kort na middernacht aangetroffen in de Gerststraat. De familie van het slachtoffer wordt op de hoogte gebracht, voordat de identiteit van de man wordt vrijgegeven.

De politie onderzoekt nog de exacte toedracht, maar heeft sterk het vermoeden dat de man door vuurwerk om het leven is gekomen. Op foto’s is te zien dat de straat op de plaats van het ongeval bezaaid ligt met vuurwerkresten. De politie roept getuigen op zich te melden.

Vuurregen Scheveningen

Lees ook: Video: Inferno in Scheveningen – Vreugdevuur loopt uit de hand

Door de lucht vliegende vonken van het grote vreugdevuur op het strand bij Scheveningen hebben in de omgeving meerdere branden veroorzaakt. De boulevard van Scheveningen is ontruimd omdat het vreugdevuur te groot is geworden.

Door de wind waait het vliegvuur over het strand en door de straten. De Oude Kerk aan de Keizerstraat en andere panden in de omgeving worden door de brandweer natgehouden.

De brandstapel veroorzaakte te veel hitte waardoor het voor de toeschouwers op de boulevard onveilig werd. Omdat het publiek niet mee wilde werken bij de ontruiming greep de Mobiele Eenheid van de politie in.

De gemeente Den Haag gaat grondig onderzoeken wat er precies is misgegaan bij het vreugdevuur op het strand van Scheveningen. “Daarbij ligt voor mij ook de vraag op tafel of het organiseren van de vreugdevuren in deze vorm in de toekomst verantwoord is”, zegt de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

De brandweer is dinsdagochtend nog druk met het afblussen van de brandstapel op het strand van Scheveningen. “Het gaat nog wel een aantal uren duren tot alles helemaal uit is”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Ook worden graafmachines en shovels ingezet om de stapel uit elkaar te trekken en de kern van de stapel te kunnen blussen.

Steekpartijen

In Rotterdam is een man zwaargewond geraakt door een steekpartij. Die had rond 01.00 uur plaats in de Transvaalstraat. Ambulancepersoneel heeft eerste hulp aan het slachtoffer verleend. De identiteit van de man is nog niet bekend.

Ook in Breda is iemand gewond geraakt bij vermoedelijk een steekpartij. Het slachtoffer zou zijn gestoken op de Tramsingel en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een man aangehouden.

Aan de Rembrandtweg in Ridderkerk raakte rond middernacht een man gewond aan zijn gezicht. Hij was aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis gebracht. Niemand is daarvoor aangehouden.

In Arnhem raakte en man gewond aan de Klarendalseweg. Ook bij steekpartijen op de Steenschuur in Leiden en de Van de Kerckhovestraat in Wateringen raakten twee mensen lichtgewond. Zowel in Leiden als in Wateringen ging er een ruzie aan vooraf.

Geweld tegen hulpverleners

Het was voor hulpverleners weer een zware nacht.

Na een brand in een kelderbox in de Schultestraat in Assen werd de brandweer bekogeld met vuurwerk. De politie kwam met diverse wagens ter plaatse om voor de brandweer z’n werk te laten doen.

De politie in Tilburg heeft op oudjaarsavond een man uit Goirle gearresteerd omdat hij een agent te lijf ging met een balk. Dat gebeurde nadat iemand een ruit van een woning had vernield en vuurwerk naar binnengooide.

Agenten wilde de verdachte aanhouden, maar omstanders keerden zich tegen de politie. Een van hen probeerde met een balk een agent te slaan. De politie moest pepperspray gebruiken om de verdachte (51) te stoppen. Hij werd aangehouden voor poging tot doodslag. De verdachte die de ruit vernielde rende in het tumult weg. Hij werd niet meer teruggevonden.

De Telegraaf meldt:

Dat bekogelen van hulpverleners gebeurde ook in IJsselstein. Bij het blussen van een brand aan het Anna Blamanplein in Den Haag was de politie nodig om de brandweer te beschermen. Jongeren scholden de politie uit, riepen ’allahu akbar’, gooiden vuurwerk richting de politie en naar de ‘buurtvaders’ en ‘buurtjongens’.

Dode en gewonde bij schietpartij Rotterdam

Een man is dinsdagochtend overleden nadat hij eerder op de nacht gewond was geraakt door een schietpartij in de binnenstad van Rotterdam. Ook een andere man raakte gewond. De politie heeft zeven mensen aangehouden na het incident in de Gouvernestraat. Agenten hebben daarbij meerdere waarschuwingsschoten gelost.

De politie hield de verdachten aan op het nabijgelegen Heemraadsplein.

En verder waren er afgelopen nacht veel autobranden, vuurwerkgewonden, vechtpartijen en kleinere (woning)branden. Hieronder een selectie aan ANP-beelden van een nachtje ‘feest’.

(ANP/TPO)

Vuurwerkdode Enschede

Vreugdevuur Scheveningen loopt uit de hand