Binnenland

Venlonaar graaft granaat op, gaat er 2,5 uur op liggen, buurt geëvacueerd

10-01-2019 09:32

In de Veestraat in Venlo zijn in de nacht van woensdag op donderdag tussen de tachtig en honderdtwintig mensen geëvacueerd. Dat gebeurde nadat een bewoner alarm sloeg na het horen van een sissend geluid in zijn tuin.

Dat kwam volgens de man van een granaat waarop hij dinsdag al stuitte tijdens graafwerk in zijn tuin. Hij had de granaat vervolgens met zand afgedekt, maar woensdagavond hoorde hij een sissend geluid en gooide zich op het explosief om een ontploffing te voorkomen, aldus een woordvoerster van de brandweer.

In totaal heeft de man twee en een half uur op de granaat gelegen, totdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hem uit zijn benarde positie bevrijdde. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Alle geëvacueerde bewoners konden vervolgens terug naar huis.

De EOD ontdekte dat het om een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog ging. De granaat was ongevaarlijk want er zat geen explosief materiaal meer in. Hoe de granaat desondanks heeft kunnen sissen, blijft gissen, aldus de woordvoerster.

(ANP)