Politiek Buitenland

Brexit – Theresa May overleeft motie van wantrouwen

16-01-2019 20:20

De Britse premier May heeft woensdagavond een motie van wantrouwen overleefd. 306 parlementariërs stemden voor de motie, 325 stemden tegen. De motie was ingediend door oppositiepartij Labour, na de vernietigende nederlaag die May dinsdag leed met de stemming over haar brexitdeal.

Labourleider Corbyn zei dat het land nu door ‘een zombieregering’ wordt geleid en dat premier May totaal geen controle meer over de gebeurtenissen heeft. Corbyn mikte met zijn motie op nieuwe verkiezingen.

Nu May mag aanblijven als Britse premier, wil ze meteen praten met de leiders van andere partijen. De eerste gesprekken zijn volgens haar al op woensdagavond. “We moeten oplossingen vinden die steun krijgen in het Lagerhuis”, zei May, nadat de parlementsleden een motie van wantrouwen tegen haar hadden afgewezen.

Oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labourpartij, die de motie van wantrouwen had ingediend, wil van May de garantie dat Groot-Brittannië niet zonder akkoord uit de Europese Unie zal stappen. Ook de Liberaal-Democraten vinden een no-dealbrexit niet acceptabel. De Schotse nationalisten willen dat uitstel van brexit bespreekbaar is.

ANP/TPO