Politiek Buitenland

Rechts-realistisch stemmend Zweden krijgt linkse minderheidsregering in maag gesplitst

16-01-2019 12:06

Update: Eerder stond in dit artikel: “De Socialdemokraterna vormen samen met de drie andere partijen een minderheidsregering”. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. De Sociaal Democraten en de Groenen vormen de regering. Twee andere partijen (de Centrumpartij en de Liberalen) geven gedoogsteun volgens een overeenkomst dat ruim 70 onderwerpen telt. Vänsterpartiet is geen ‘officieel’ gedoogpartner, er zijn geen schriftelijke overeenkomsten over beleid zoals met de Centrumpartij en de Liberalen.

Zweden lijkt een nieuwe centrumlinkse regering te krijgen met Stefan Löfven opnieuw als premier. De sociaaldemocraat werkt daarin samen met de Groenen, de Centrumpartij en de Liberalen. Löfven wordt vrijdag vermoedelijk gekozen als premier.

De Socialdemokraterna vormen samen met twee andere partijen een minderheidsregering. De linkse Vänsterpartiet gaf woensdag aan zich vrijdag tijdens de vertrouwensstemming te zullen onthouden van stem waardoor de coalitie en Löfven een meerderheid in parlement achter zich krijgt.

In ruil voor de gedoogsteun krijgt Vänsterpartiet een aantal sociale hervormingen. Ook wordt de nationalistisch rechtse partij Zweden Democraten (SD) buiten een eventuele regering gehouden. “We zorgen er tegelijkertijd voor dat er geen blauwbruin bestuur komt in dit land”, aldus partijleider Jonas Sjöstedt woensdag op een persconferentie verwijzend naar een mogelijke coalitie tussen de liberaal-conservatieve Moderaterna en de SD.

De coalitievorming heeft maanden geduurd. Zweden ging op 19 september naar de stembus.

Anp