Doneer aan TPO
 

Aantal burgers dat niet meer gelooft in aangifte doen bij politie heeft bodem bereikt

Aantal overvallen neemt met 4 procent toe

Door: , 20:57, 17 januari 2019
De politie had andere prioriteiten dan criminelen opsporen en is zichtbaar druk bezig met het werken aan kerntaken.

Aantal overvallen neemt met 4 procent toe

Het aantal geregistreerde misdrijven is vorig jaar met 6,1 procent afgenomen ten opzichte van 2017. Die dalende trend is al enkele jaren gaande, maar in de tweede helft van 2018 lijkt aan de daling een einde gekomen.

De politie maakte donderdag de criminaliteitscijfers en reactietijden bekend, de tijd die agenten nodig hebben om na een melding ter plaatse te komen. In totaal registreerde de politie 766.638 misdrijven.

Grootste daler (min 28 procent) was zakkenrollerij, gevolgd door woninginbraken (13 procent). De politie schrijft dat onder meer toe aan extra surveillance en meer aandacht voor preventie.

Daar staat tegenover dat het aantal geregistreerde seksuele misdrijven met 7 procent is toegenomen. Slachtoffers kunnen bij steeds meer meldpunten terecht voor hulp. “Een verklaring voor de toename kunnen ook de aandacht en openheid in de samenleving zijn ten aanzien van seksueel geweld. Mensen doen daardoor sneller aangifte”, aldus de politie. Bij de geregistreerde seksuele misdrijven neemt vooral verkrachting toe, evenals grooming (digitaal kinderlokken) en sexting (verspreiding van seksueel getinte privéfoto’s of -video’s).

Ook is het aantal overvallen voor het eerst in jaren toegenomen, met 4 procent. Daarbij valt volgens de politie de bovengemiddelde stijging van overvallen in november en december op. “Traditioneel gezien zorgen de donkere dagen al voor een toename.”

De politie was landelijk gezien bij 85 procent van de spoedmeldingen binnen een kwartier ter plaatse, een lichte verbetering van 0,2 procentpunt.

Anp

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace