Politiek

Ex-vriend FD-correspondente Ans Boersma is jihadist die opdook in De Balie

17-01-2019 16:53

De Syriër met wie de uitgezette FD-journaliste Ans Boersma een relatie heeft gehad, is dezelfde man die in september 2017 in debatcentrum De Balie werd herkend als lid van een terreurgroep. Dat melden verschillende bronnen aan Nieuwsuur.

Lees ook – Alles over de door Turkije uitgezette Ans Boersma

De man wordt ervan verdacht voor zijn komst naar Nederland actief te zijn geweest voor Jabhat al-Nusra, een organisatie verwant aan Al Qa’ida. Hij zou gevechtshandelingen hebben verricht en mogelijk betrokken zijn geweest bij aanslagen in Syrië. Hij werd in oktober vorig jaar aangehouden in Amsterdam vanwege een ‘potentiële dreiging’.

De man dook in september 2017 op tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (ISIS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem. Zij dachten overigens dat hij bij ISIS hoorde in plaats van bij al-Nusra. De directie van De Balie reageerde destijds geschokt op het feit dat hij vrij kon binnenlopen bij de bijeenkomst. Ook Tweede Kamerleden waren daar bezorgd over.

Lees ook – Terrorist die opdook in debatcentrum De Balie kwam met gestolen blanco paspoort naar Nederland