Doneer aan TPO
 

Turkije arresteert en deporteert correspondente Financieel Dagblad

Ans Boersma zou 'gevaar nationale veiligheid' zijn, ze mag minstens een jaar niet terugkeren

Door: , 10:02, 17 januari 2019
Turkse krantenkoppen over de verkiezingsuitslagen. - EPA/SEDAT SUNA

Ans Boersma zou 'gevaar nationale veiligheid' zijn, ze mag minstens een jaar niet terugkeren

De Turkse politie in Istanboel heeft vanochtend de Nederlandse correspondent Ans Boersma (30) het land uitgezet. Boersma woont en werkt al zes jaar in Turkije, waarvan twee jaar als correspondent van het Financieel Dagblad.

Aan het AD laat Boersma weten:

“Ze hebben het er over dat ze informatie hebben waaruit zou blijken dat ik een gevaar ben voor de nationale veiligheid”, zegt Boersma verontwaardigd. “Mogelijk is iemand er met mijn identiteit vandoor”, zegt ze om haar nachtmerrie te onderstrepen. “Ik heb niets op papier gekregen waaruit blijkt waarom ik word uitgezet”. Geëmotioneerd zegt ze “Ik wil niet weg. Mijn leven is hier. Wat moet ik in Nederland gaan doen?”

De vrouw moest de nacht doorbrengen op het politiebureau en mocht zelfs niet naar huis om wat spullen mee te nemen.

Turkse en Nederlandse advocaten en diplomaten houden zich bezig met de kwestie, de persvrijheid in Turkije onder president Erdogan is al jaren belabberd. Hoofdredacteur van het Financieel Dagblad Jan Bonjer is “diep geschokt”, en in AD roept NVJ-secretaris Thomas Bruning minister Blok op tot actie:

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken nu echt actie moet ondernemen richting Turkije. “Dit is een nieuw triest dieptepunt en geeft aan hoe grimmig de situatie voor journalisten daar is”, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning. “In het land zitten ook tientallen Turkse journalisten vast of zijn het land uitgezet. Dit kan echt niet langer zo. Nederland en Europa moeten hier nu echt iets aan gaan doen en moeten ervoor zorgen dat journalisten gewoon hun werk kunnen doen. We doen wel veel handel met een land dat zo omgaat met journalisten. Minister Blok moet duidelijk maken dat dit echt niet meer kan en desnoods moet Nederland de banden met Turkije verbreken.”

Sinds 2014 zijn er zeker 20 buitenlandse journalisten door de Turkse autoriteiten het land uitgezet of de toegang tot het land geweigerd.

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace