Buitenland

Amerikaanse veiling valse Hitlers levert 26.000 dollar op

20-01-2019 12:12

Objecten van de veiling van Milestone Auctions.

Het Amerikaanse veilinghuis Milestone Auctions in Willoughby (Ohio) heeft zaterdag zes zogenaamd door Hitler gemaakte voorwerpen voor 26.350 dollar verkocht. Dat is bepaald minder dan de verwachte minimumopbrengst van 40.000 dollar.

Zoals TPO eerder berichtte zijn al deze voorwerpen – een schilderij, vier tekeningen en een briefje – vervalsingen. De tekeningen en de brief zijn in werkelijkheid producten van Konrad Kujau, de Duitse vervalser die met sjoemeljournalist Gerd Heidemann in 1982-1983 met knullig vervalste dagboeken het tijdschrift Stern voor ruim 9 miljoen D-mark tilde. Ze komen dan ook voor op de Hamiltons lijst – in 1991 samengesteld door de Amerikaanse handschriftdeskundige Charles Hamilton.

Op zich is het verheugend dat door het ook in het Engels gepubliceerde TPO-artikel deze rommel aanzienlijk minder heeft opgebracht dan het bedrag waarop het veilinghuis had gehoopt. Maar het blijft verbazingwekkend dat ondanks alle waarschuwende geluiden er nog steeds mensen zijn die – om wat voor reden ook – bereid zijn heel veel geld te spenderen aan vermeende Hitlervoorwerpen.

De volgende Hitlerveiling staat dan ook in hun agenda’s omcirkeld: zaterdag 23 februari 2019, Ludlow Racecourse, Shropshire (UK). Dan veilt Mullock’s Auctions twee bizarre vervalsingen als heuse Hitlers. Het ene is een rustiek winters zicht op een rivier bij zonsondergang, zogenaamd uit 1916. Het ander is dit gedrocht:

En de Engelse pers? Zoals gebruikelijk laat die zich voor het vervalserskarretje spannen: Adolf Hitler claims: ‘Are these Nazi leader’s painting depicting WW1 Somme battlefield?