Doneer aan TPO
 

Er hangen in Nederland meer verkeersborden dan we werkelijk begrijpen

Concentratie verkeersborden soms zo hoog dat het onmogelijk is ze allemaal te lezen

Door: , 23:41, 20 januari 2019
Verkeersbordenbonanza in Amsterdam. ANP REMKO DE WAAL

Concentratie verkeersborden soms zo hoog dat het onmogelijk is ze allemaal te lezen

De meeste mensen worstelen bij het theorie-examen van hun rijbewijs niet met het identificeren en begrijpen van verkeersborden, maar in de praktijk blijken er heel wat verkeersborden langs de openbare te staan waar menigeen weinig tot niets van begrijpt. Daarnaast is het geen uitzondering dat verkeersborden elkaar tegenspreken, of juist precies hetzelfde zeggen, terwijl ze op dezelfde plaats bevestigd zijn.

In de gemeente Castricum spant een lokale politieke partij zich in om iets te doen de door hen geconstateerde 1200 overbodige verkeersborden in diezelfde gemeente. Zo zijn er plaatsen waar zo veel verkeersborden naast elkaar hangen dat geen normaal mens ze allemaal zou kunnen lezen in het voorbijrijden.

Ook in andere gemeenten komt je dergelijke hoge concentraties van verkeersborden tegen. Naast dat het er soms veel tegelijk zijn is een groot deel van de verkeersborden ook onduidelijk of niet te begrijpen voor mensen. De vraag is dan ook, wanneer stoppen verkeersborden met ondersteunen, en beginnen ze te belemmeren.

Toch is het belangrijk dat er voldoende verkeersborden langs de weg staan en dat deze de weggebruikers adequaat informeren. Volgens verkeerspsycholoog Dick de Waard is het soms toch goed om veel verkeersborden te plaatsen omdat mensen niet alle informatie altijd goed vast kunnen houden:

“Natuurlijk kennen we de foto’s met absurde hoeveelheden borden en zijn er verkeerssituaties waarin we niet overladen moeten worden met informatie. Maar in veel gevallen is een beetje herhaling alleen maar veiliger.”

Als u zelf op een plek woont waar juist wel behoefte is aan meer herhaling en betere verkeersborden en bewegwijzering, kijk dan eens op Verkeersborden bestellen bij erdi.nl. Erdi is een in de jaren 50 in Amsterdam opgericht bedrijf dat naast naast 0.a. straatmeubilair en wegbebakening ook verkeersborden maakt en installeert. En wat wil nu het geval, Erdi maakt ook verkeersborden op maat, naar de wens van de klant. Dan kunt u zelf verkeersborden bedenken die extra duidelijk en niet verwarrend zijn. En om de wereld helemaal een betere plek te maken kunt u deze ook nog eens geleverd krijgen in CO2-neutrale en compleet recyclebare bamboe-uitvoering.

 
Tags:
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace