Regio

Demonstranten hielden ‘slaapprotest’ op de Dam wegens ontruiming ADM-terrein

20-01-2019 09:35

De groep van zo dertig tot veertig demonstranten die in de nacht van zaterdag op zondag uit protest hebben overnacht op de Dam in Amsterdam, was zondagochtend weer vertrokken. Agenten waren de afgelopen nacht ter plaatse en onderhielden contact met de activisten, aldus de woordvoerster.

Lees ook – Deurwaarder: Er waren wel molotovcocktails op ADM-terrein en de politie wist ervan

Deze ‘slaapactie’ was een protest tegen de ontruiming van het ADM-terrein eerder deze maand. De activisten mochten zondagochtend tot 07.00 van de gemeente op de Dam blijven. Ze hadden hun tenten op tijd weer afgebroken.

Begin deze maand werd het ADM-terrein ontruimd. Het terrein in het Westelijk Havengebied werd 21 jaar geleden gekraakt. De gemeente bepaalde vorig jaar dat de bewoners er weg moesten. De bewoners hebben een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden gekregen, maar de activisten willen daar niet naar toe.

Volgens de advocaat van de krakers had er niet ontruimd mogen worden omdat het VN-mensenrechtencomité had opgeroepen hiermee te wachten. De rechter bepaalde vorige week echter dat het ADM-terrein mocht worden ontruimd.

(ANP)