Politiek

Partijkartelwatch – SP-kopstuk Emile Roemer gepasseerd als Commissaris in Gelderland

21-01-2019 19:52

SP-kopstuk Emile Roemer is gepasseerd als nieuwe commissaris van de Koning in Gelderland. Roemer, nu waarnemend burgemeester in Heerlen, was tot het laatst in de race om vertrekkend commissaris van de Koning Clemens Cornielje (VVD) van Gelderland op te volgen. Hij legde het echter af tegen de huidige burgemeester van Apeldoorn, John Berends (CDA). Dat bevestigen bronnen aan De Gelderlander.

Volgens ingewijden ging de voorkeur uit naar Berends, omdat hij meer ervaring heeft in het lokaal bestuur. Woensdag neemt Cornielje na ruim dertien jaar afscheid als commissaris van de Koning. Berends begint volgende maand als diens opvolger. In de procedure voor zijn benoeming troefde hij Emile Roemer af, die op plek twee eindigde.

Kees van Baak, voorzitter van de Gelderse sollicitatiecommissie, wil vanwege de geheimhoudingsplicht niet ingaan op de vraag wat de motivaties van Provinciale Staten waren om Berends boven Roemer te verkiezen. De voormalige SP-leider bevestigt noch ontkent dat hij gesolliciteerd heeft, aldus De Gelderlander.

ANP