Politiek

Poolse ambassade wil dat TPO bericht over Poolse concentratiekampen aanpast

21-01-2019 16:47

De vlag van Polen. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De Poolse ambassade in Den Haag wil dat TPO een artikel aanpast waarin gerept wordt over ‘Poolse concentratiekampen’. Dat schrijft plaatsvervangend ambassadeur en hoofd van de afdeling Politiek-Economische Zaken Katarzyna Banaszkiewicz maandag in een email aan de redactie. Banaszkiewicz beschuldigt TPO-hoofdredacteur Bert Brussen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te ‘herschrijven’ en het Nederlandse publiek ‘te misleiden’ en dringt aan op aanpassing. TPO gaat dat niet doen.

Bert Brussen – Dear Poland, please stop behave like a whining snowflake and respect our freedom of speech

Brussen schrijft aan de ambassade: “Schaamteloos dat een moedig land als Polen zich gedraagt als een triggered snowflake in a safe space en blijkbaar een culturele oorlog is begonnen tegen semantiek en woorden.”

Sinds TPO op donderdag 10 januari dit ANP-artikel over de overleden Oekraïense nazi-collaborateur Jakiv Palij plaatste, beklagen tientallen Polen zich in de inbox. Reden: er wordt gerept van ‘het Poolse concentratiekamp Treblinka’ waar Palij actief was. Ook de voorzitter van de Polish League Against Defamation Maciej Świrski beklaagde zich. Świrski heeft banden met de leidende PiS-partij.

Het ANP besloot wel te bukken voor de kritiek. Boven het bewuste artikel valt nu te lezen:

“In de eerste alinea staat ´het Poolse concentratiekamp Treblinka´, dat moet uiteraard zijn: ‘het concentratiekamp Treblinka in Polen'”

Afgelopen zomer versoepelde Polen een omstreden wet die het strafbaar maakt te suggereren dat Polen betrokken is geweest bij misdaden die door de nazi’s in het land zijn begaan. Het parlement ging toen akkoord met de wijziging dat er geen gevangenisstraf op zal staan. Het parlement had de wet in februari 2018 aangenomen, tot groot ongenoegen van vooral Israël. Met de wet wil de Poolse regering voorkomen dat Polen de schuld krijgt van onder meer de Holocaust.

Vooral de term ‘Poolse kampen’ voor de Duitse nazi-kampen in Polen, die veelal door buitenlanders wordt gebruikt, was aanleiding voor de wet. Iemand die de concentratiekampen aanduidt als ‘Poolse kampen’ kon worden bestraft met een celstraf tot drie jaar. Eerder vreesden Israëlische politici en historici dat de wet wordt misbruikt om Polen die betrokken waren bij de Jodenvervolging vrij te pleiten.