Binnenland

Vlees geschoten Oostvaarders-herten te koop en gift aan voedselbank

22-01-2019 11:39

Voedselbanken Nederland krijgt ongeveer 2000 kilo vlees van edelherten uit de Oostvaardersplassen cadeau van Staatsbosbeheer. Het vlees is verdeeld in achtduizend pakketjes van een half pond stoofvlees.

Particulieren kunnen vanaf dinsdag wildbraadpakketten uit de Oostvaardersplassen kopen via www.koopeenhert.nl. Er zijn pakketten van 2 kilo (59,95) en van 4 kilo (99,95). Het kopen van vlees van geschoten wild is niet nieuw. Nationaal Park De Hoge Veluwe en natuurbeheerder Free Nature verkopen al jaren vlees van hun eigen wild. Dat wildbraad is erg populair.

Staatsbosbeheer is in december begonnen met het afschieten van ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen. De dieren moeten weg omdat het aantal grote grazers in het Europese vogelreservaat veel te groot is geworden. Er zullen ook 160 konikpaarden verhuizen. De heckrunderen blijven ongemoeid.

Het afschieten van de edelherten gaat tot nu toe veel minder snel dan verwacht. Vorige week besloot Staatsbosbeheer het tempo van afschieten op te voeren. Het afschot gaat door tot 1 april, als het broedseizoen van de vogels begint.

(ANP)