Doneer aan TPO
 

GroenLinks Amsterdam wil Amsterdamse illegalen legaliseren met ‘Stadspas’

Illegaal zijn in de hoofdstad loont

Door: , 13:11, 23 januari 2019
Een bewoner probeert de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here tegen te houden na een poging het gebouw te kraken na het verlaten van hun gekraakte woningen in de Rudolf Dieselbuurt. ANP REMKO DE WAAL

Illegaal zijn in de hoofdstad loont

GroenLinks in Amsterdam, de grootste fractie in de gemeenteraad, lanceert samen met de raadsfracties BIJ1 en DENK een plan voor een stadspas voor ongedocumenteerden. In Amsterdam leven ruim 10.000 mensen zonder papieren en die hebben vaak geen toegang tot bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Met de stadspas, een Amsterdams identiteitsbewijs, krijgen ze die rechten wel, zo luidt het initiatiefvoorstel.

Het gaat om mensen die hier zijn gekomen op een toeristenvisum, of na een lange migratieroute en asielaanvraag. Omdat ze geen officiële verblijfstatus hebben zijn ze ook kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik. Volgens GroenLinks komen hun basale mensenrechten in het geding, zoals het recht op onderdak, zorg en onderwijs.

Amsterdam kent al een zogenoemde Stadspas waarmee kinderen, minima en ouderen toegang krijgen tot voorzieningen als de bibliotheek, maar ook korting kunnen krijgen op een nieuwe fiets, cursussen en sportactiviteiten. De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, BIJ1 en DENK willen laten onderzoeken of die is uit te breiden naar een pas voor alle Amsterdammers, ongeacht verblijfsstatus of papieren.

In steden als New York, Parijs, Barcelona en Bern bestaat al iets dergelijks.

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace