Media & TV

Inzake het waarschijnlijke nepnieuws op TPO.nl door waarschijnlijke nepjournalist Peter Blasic

23-01-2019 16:23

Ongetwijfeld heeft u er reeds kennis van genomen: medialand wordt geteisterd door een (hoogstwaarschijnlijke) nepjournalist die (hoogstwaarschijnlijk) nepnieuws fabriceert, citaten verzint, anonieme bronnen verzint en artikelen uit andere (buitenlandse) media plagieert. Zijn naam is Peter Blasic (a.ka. Peter Mertens). Het was De Groene Amsterdammer die hier achter kwam.

Ook op TPO.nl heeft deze ‘Peter Blasic’ twee artikelen gepubliceerd. Beiden zijn vooralsnog offline gehaald maar titel en cache staan nog in Google, voor de liefhebbers. Een van de artikelen staat inmiddels weer online, met disclaimer.

We hebben na het lezen van het artikel in de Groene meteen het een en ander gecheckt (te laat, dat hadden we destijds al moeten doen) en van de twee eerder bij ons gepubliceerde artikelen lijkt er met één niets aan de hand. Dat artikel (Islam- en Erdogan-criticaster Ali Utlu vreest voor zijn leven), gepubliceerd op 20 september 2017, is een interview met ene Ali Utlu. Die blijkt gewoon te bestaan en heeft ons via email bevestigd dat hij telefonisch is geïnterviewd door Peter Blasic en dat alle citaten in het artikel juist zijn en uit zijn mond afkomstig.

De opgevoerde bron is dus niet verzonnen en voor zover valt na te gaan is het artikel zelf helemaal correct.

Het andere artikel (Oekraïense Volksrepublieken: slavenstaten in het hart van Europa), gepubliceerd op 25 augustus 2017, lijkt één op één te zijn geplagieerd (copy-paste-vertaal) van een Duits artikel op de Duitse website Neues Deutschland, geschreven door ene Denis Trubetskoy. Dat Duitse artikel verscheen een maand voor de Nederlandse versie op TPO.nl verscheen, dus het ligt voor de hand dat het hier gaat om een loepzuiver gevalletje plagiaat door Blasic, tenzij Blasic en Trubetskoy dezelfde persoon zijn maar dan nog is het zelfplagiaat.

We hebben dit medium hierop reeds geattendeerd en onze excuses aangeboden, maar nog geen reactie gekregen. Die reactie zullen we later hierbij zetten.

We gaan geen verdere stappen zetten als in aangifte doen van oplichting of iets dergelijks, dat lijkt ons dit niet waard. Bovendien: het is uiteindelijk onze verantwoordelijkheid om artikelen voldoende te checken.

Dit soort nepnieuws is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, en we hebben ook echt niet de mankracht om alle in artikelen opgevoerde personen na te gaan of om alles uitputtend te factchecken, maar we hadden op z’n minst even het artikel door Google kunnen halen of het niet al ergens anders was gepubliceerd. Om maar eens wat eenvoudigs te noemen.

In dit geval zijn we domweg te naïef geweest en vertrouwden we teveel op iemand die we niet eens kennen of ooit van hebben gehoord. Dat moeten we dus niet meer doen. En te weinig mankracht is natuurlijk geen excuus.

Maarja, we werken nou eenmaal óók met enthousiaste bijdragers wiens ingezonden stukken we soms publiceren, het grote risico daarvan is dat je nooit helemaal zeker weet of degene die inzendt wel is wie hij of zij zegt te zijn en of het verhaal wel helemaal deugt.

Desalniettemin: mea culpa. Het geplagieerde artikel had gewoon nooit moeten worden gepubliceerd.

Veel meer kunnen we niet doen, we denken dat volledig transparantie het beste is. Dus bij dezen.

(Het artikel waarin Ali Utlu wordt geïnterviewd staat weer online. Het artikel zelf  is verder juist, er is voor ons geen reden het offline te halen. Wel staat er een disclaimer bij met verwijzing naar dit artikel en naar het artikel in de Groene zodat de lezer precies weet wat er gaande is.)

(Peter Blasic is gevraagd om een reactie, hierop wachten we nog. Als deze alsnog komt zullen we die hierbij zetten.)