Politiek Buitenland

Voormalige premier Schotland opgepakt, waarvoor is onduidelijk

24-01-2019 12:04

De voormalige Schotse premier Alex Salmond (64) is opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld. Het is nog niet bekendgemaakt waar hij precies van wordt verdacht, berichten Britse media. De prominente Schotse nationalist raakte eerder in opspraak vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie, maar is het onduidelijk of dat iets met zijn aanhouding te maken heeft.

Salmond was premier van 2007 tot 2014. Hij stapte op nadat kiezers in een referendum tegen onafhankelijkheid voor Schotland hadden gestemd. Salmond verliet vorig jaar ook zijn partij SNP omdat twee vrouwen hem hadden beschuldigd van seksueel wangedrag. Hoewel de oud-premier ontkende iets strafbaars gedaan te hebben, wilde hij naar eigen zeggen niet dat zijn partij zou lijden onder de ophef.

De krant The Scotsman bericht op basis van onbekende bronnen dat Salmond woensdag zou zijn opgepakt. Hij zou inmiddels niet meer vastzitten. Salmond wordt in de loop van de dag verwacht bij de rechtbank. Dan wordt volgens de krant ook bekendgemaakt waar hij precies van wordt beschuldigd.

Anp