Doneer aan TPO
 

Bonusquote: D66-fractievoorzitter Eerste Kamer wil Eerste Kamer opheffen

'Er is een politieke realiteit die men soms probeert te verbloemen'

Door: , 14:29, 26 januari 2019
Portret van D66 Eerste-Kamerlid Hans Engels. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

'Er is een politieke realiteit die men soms probeert te verbloemen'

“We zijn nog niet in een situatie van anarchie. Daarvoor is het niet breed en structureel genoeg. Maar als we zo doorgaan wordt het er niet beter op, zeg ik dan maar heel voorzichtig.’

Voor verandering van het stelsel en democratische vernieuwing zoals een correctief referendum, moet de Grondwet op de schop en is een twee derde meerderheid nodig. ‘En die krijg je niet, want je hebt maar een derde minderheid in de Eerste Kamer nodig om dat te blokkeren. En dat gebeurt. Stelselmatig.’

Over de rol van ‘zijn’ Eerste Kamer is Engels duidelijk: opheffen. ‘Het is primair een politieke Kamer. Dat “chambre de reflexion” is vooral bij de behoudende partijen een frame om te verhullen dat er primair aan politiek wordt gedaan.’ Uiteindelijk wordt in de Tweede Kamer geregisseerd hoe er in de Eerste wordt gestemd, stelt hij vast. ‘Ik was erbij’, zegt Engels over hoe dat ging onder Rutte II. Poppenkast? Engels ontwijkt: ‘Er is een politieke realiteit die men soms probeert te verbloemen.'”

Must read interview in het FD met Hans Engels, afzwaaiend voorzitter van de senaatsfractie van D66 en sinds oktober waarnemend burgemeester van Loppersum. Loppersum is epicentrum Gronings aardbevingsgebied, vandaar dat deze D66’er sinds enige tijd wordt geconfronteerd met boze burgers en een realiteit die normaal gesproken de ivoren torens van senatoren en de rest van Dichtgetikt 66 nauwelijks gegarandeerd niet bereikt.

Altijd weer mooi, politici die de realiteit ontdekken.

 
Tags: ,
 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace