Opinie

Niemand wil naar Gordon (Talpa) kijken: niet op donderdagavond, niet op zondagavond

28-01-2019 13:16

Toen AD-recensente Angela de Jong schreef dat Gordon op zijn retour is werd Gordon woest en schold hij haar uit want Gordon kan nou eenmaal uitstekend met kritiek omgaan. Het ware echter beter geweest als Gordon gewoon aan Nederland had laten zien helemaal niet op zijn retour te zijn door voor Talpa grote shows neer te zetten waar tenminste meer dan een miljoen mensen naar kijken. Put your money where you mouth is. Dát zou nog eens een argument tegen Angela de Jong zijn geweest.

Maar nee. Zo goed als Gordon is in schelden op recensenten, zo slecht is hij in het transformeren naar gezaghebbend kijkcijferkanon. Niet alleen op donderdagavond met zijn sterrenentertainmentshow DanceSing, waar de kijkers de afgelopen weken met honderdduizenden tegelijk van wegliepen maar nu ook met zijn zondagavondquiz Dat Verzin Je Niet, te zien aan de cijfers van de afgelopen weken.

Gordon zet met Dat Verzin Je Niet op zondagavond weliswaar een programma neer waarvan het kijkcijfer in elk geval stabiel blijft (zo rond de 420.000, maar elke week iets minder), consequent niet boven die magische grens van 500.000 kijkers uit kunnen komen is beslist geen proeve van bekwaamheid.

Of de matige cijfers van Gordon ook betekenen dat hij definitief op zijn retour is, en dat John de Mol met het aankopen van Gordon SBS6 blij heeft gemaakt met een (enorme) dode mus is op basis van die paar weken aan slechte cijfers nog niet te zeggen.

Bovendien is alsnog boven de 400.000 kijkers scoren voor SBS6 ook weer geen (enorme) kat in de zak, zo groot is de markt nou eenmaal niet, weet ook John de Mol. Zo grijpt Gordon op zondagavond met zijn 487.000 kijkers nog altijd een marktaandeel (7,8%) vast dat bijna twee procentpunten hoger ligt dan het op prime time geprogrammeerde Bankgiro Loterij The Wall waar ook nog eens bijna 80.000 mensen meer naar kijken.Terwijl de concurrentie moordend is: om 22:00 uur, toen Dat Verzin Je Niet al een half uur bezig was, zoog het RTL4-drama Judas meer dan een miljoen kijkers naar binnen, net zoveel als het NPO-staatstelevisievehikel Sterke Verhalen dankzij oneerlijke door de staat gesteunde concurrentie naar binnen subsidiesponsde.

Maar toch. De schoonheidsprijs verdient het niet. Al helemaal niet als je, zoals Gordon, bij wijze van reactie op wat recensentenkritiek zo driftig en hysterisch om je heen slaat. Wat dat betreft kun je alleen maar hopen dat deze kijkcijfers ook voor Gordon een lesje in bescheidenheid zijn. Al is en blijft die onbescheidenheid nou juist ook de grote kracht en onderdeel van het geheim achter het fenomeen Gordon.

Lees ook: Gordon Heuckeroth gaat AD-recensent Angela de Jong helemaal kapotmaken

Lees ook: Niemand wil naar Gordon (SBS6) kijken: kijkcijfers DanceSing in vrije val