Politiek

Kinderpardondebat – Zowel Geert Wilders als Farid Azarkan vinden het akkoord helemaal niets

30-01-2019 11:21

Zowel PVV-leider Geert Wilders als Farid Azarkan (DENK) vinden het compromis over het kinderpardon helemaal niets. Dat bleek woensdag aan het begin van het debat. Volgens Wilders is het akkoord een ‘feest voor illegalen’, Azarkan noemt het op zijn beurt een ‘natte droom’ voor de VVD.

De PVV’er hekelt de VVD als ‘slappelingen en lafaards’. Azarkan vindt op zijn beurt dat er een hoge prijs is betaald. De DENK’er hekelt de concessies die de coalitie aan de VVD heeft gedaan zoals het definitieve einde van het Kinderpardonn en dat Nederland minder vluchtelingen gaat opnemen: “Deze deal stinkt.”

Voor de zogenoemde gewortelde kinderen, die eigenlijk het land al hadden moeten verlaten, komt er een nieuwe, ruimere beoordeling. In de praktijk betekent dat waarschijnlijk dat de meesten van hen mogen blijven. In ruil daarvoor gaat een wens van de VVD in vervulling: het kinderpardon verdwijnt. De discretionaire bevoegdheid wordt weggehaald bij de staatssecretaris, en komt te liggen bij de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Voor de IND wordt extra geld vrijgemaakt, om de procedure te versnellen. Ook wordt het hervestigingsquotum – een afspraak met de Verenigde Naties – terug te brengen van 750 naar 500 vluchtelingen.