Achtergrond

Inbeslagname dreigt voor 31 vermoedelijk vervalste ‘Hitlers’

01-02-2019 15:39

Eén van de te veilen werken. (Screenshot catalogus)

Dit artikel kunt u gratis lezen dankzij de abonnees van TPO+.  Want dankzij hen kon TPO recent een samenwerkingsverband aangaan met Bart FM Droog in het kader van zijn onderzoek naar valse Hitlerschilderijen. En dat werpt inmiddels vruchten af. Eerder deze maand deed de Duitse politie zelfs een inval in een Berlijns veilinghuis naar aanleiding van berichtgeving van Droog en TPO. Maak ook dit soort kwaliteitsjournalistiek mogelijk en neem een abonnement op TPO+ en geniet van nog veel meer voordelen.

Na de inbeslagname van drie aan Hitler toegeschreven aquarellen, vorige week in Berlijn, neemt in Duitsland de spanning toe: zal de politie de eenendertig zogenaamde Hitlerwerken, die veilinghuis Weidler op zaterdag 9 februari in Neurenberg wil verkopen, óók in beslag nemen? Het Beierse Landeskriminalamt bestudeert momenteel informatie over de veiling, meldt Kriminalhauptkommissarin Elisabeth Zum-Bruch vrijdag aan TPO.

Lees ook – Berlijnse politie doet inval bij veilinghuis na onderzoek TPO over valse Hitler-schilderijen

Zie de veilingcatalogus vanaf pagina 43 tot en met 47. Met het dertigtal Neurenberger werken is namelijk precies hetzelfde aan de hand als met de drie Berlijnse kunstwerken: ze ze stuk voor stuk gesigneerd met ‘A. Hitler ‘A.H.’. Terwijl er geen enkel bewijs is dat de man genaamd Adolf Hitler (1889-1945), eens bekend als ‘Der Führer’ en ‘Adi’, deze werken gemaakt heeft, laat staan zijn signatuur op de werkjes klodderde.

Het Berlijnse Landeskriminalamt beschouwt valse signaturen op schilderijen als valsheid in geschrifte, en kon zodoende beslag leggen op de drie valse Hitlers. Voorheen strandden pogingen om de vermoedelijke vervalsingen in beslag te nemen op juridische trucs van de veilinghuizen – waarvan in Duitsland tenminste drie regelmatig ‘Hitler’- en andere nazirommel verkopen.

Dat de Neurenbergse Hitlers even vals zijn als de Berlijnse, blijkt uit het gegeven dat onder de 31 aangeboden werken zich 25 aquarellen en één olieverfschilderij bevinden. Terwijl bekend is dat hooguit 33 mogelijk authentieke Hitlers, allen aquarellen, de Tweede wereldoorlog hebben overleefd, waarvan 30 door instanties in de Verenigde Staten, Duitsland en Italië bewaard worden. Slechts drie zijn in handen van particulieren. Ook lijken de meeste van de in Neurenberg aangeboden werken in niets op Hitlers authentieke werken.

Net als in Berlijn zijn de te veilen ‘Hitlers’ vergezeld van door notoire kunstzwendelaars uitgevaardigde echtheidscertificaten. Dat deze certificaten überhaupt door veilinghuis Weidler als echtheidsbewijzen geaccepteerd worden is een veeg teken.

De afdeling kunstfraude van het Beierse Landeskriminalamt bestudeert momenteel informatie over de veiling, zo berichtte Kriminalhauptkommissarin Elisabeth Zum-Bruch eerder vandaag aan TPO. Vrijdagmiddag overlegt ze met experts en een officier van Justitie welke stappen genomen gaan worden.

Naast de 31 kunstwerkjes biedt Weidler ook nog een tafelkleed, een met hakenkruizen versierde rieten stoel en porselein ‘uit het bezit van Hitler’ aan. Het tafelkleedje moet minimaal 630euro opbrengen, de stoel gaat naar verwachting voor 6500 euro de deur uit.

Veilinghuis Weidler houdt zich intussen voor vragen van TPO onbereikbaar.