Doneer aan TPO
 

Opiniepeiling Maurice de Hond: Eerste Kamer straks volledig gefragmenteerd

Vraag is of ook een 5e partij de coalitie wel aan een meerderheid helpt

Door: , 9:44, 03 februari 2019
Koos Schouwenaar (VVD) met kleinzoon Koen voorafgaand aan de installatie van de Eerste Kamer in 2015, ANP/Martijn Beekman

Vraag is of ook een 5e partij de coalitie wel aan een meerderheid helpt

Met nog 6 weken te gaan tot de verkiezingen, en na een heftige week binnen de coalitie, zien we nog steeds geen verschuivingen in politieke voorkeur.

Het lijkt erop dat de electorale verhoudingen tijdens deze regeringsperiode bij de kiezers zijn uitgekristalliseerd. Op basis hiervan wordt deze week een beeld gegeven van de mogelijke nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer.

Hoewel er nog verschuivingen kunnen optreden lijkt de kans dat de coalitie op 38 zetels komt vrijwel nihil te zijn. (pdf) Het lijkt er meer op dat de vraag zal worden of de coalitie überhaupt met welke 5e partij dan ook, de 38 zetels zou kunnen halen.

Mocht de coalitie 10 of meer zetels verliezen dan zal er getalsmatig voor de coalitie geen 5e partij zijn om toch een meerderheid in de Eerste Kamer te halen.

Van belang daarbij is te beseffen dat wat er ook met verkiezingen voor de Tweede Kamer zal gebeuren en wanneer die ook zullen zijn, deze nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer tot mei 2023 zal blijven bestaan en invloed hebben op de vorming van een nieuwe regering (of regeringen) en de slagkracht van dat bestuur .

Of men het dan in Den Haag wil of niet, zullen er andere vormen gevonden moeten worden bij de vorming van een regering en het vinden van meerderheden in de beide kamers dan tot nu toe het geval was (met dichtgetimmerde regeerakkoorden). Dat lijkt voor Nederland volledig onontgonnen terrein te zijn.

We komen vandaag nog terug op het gesloten compromis over het Kinderpardon. Ook daarover wordt behoorlijk verdeeld gedacht. 34 procent is postief en 39 procent negatief over het compromis.

Het meest negatief zijn de kiezers van PVV en FvD (resp. 90 procent en 80 procent). Bij de coalitie valt op dat de kiezers van CDA duidelijk negatiever zijn dan de kiezers van de VVD. (51 procent tegen 34 procent). Kiezers van D66 reageren vooral positief.

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace