Doneer aan TPO
 

Nederlandse kunstenaressen maken te weinig goede kunst, feministen huilen

Een dag niet gedramd is een dag niet geleefd: extreem feministisch Mama Cash is boos

Door: , 9:19, 04 februari 2019

Een dag niet gedramd is een dag niet geleefd: extreem feministisch Mama Cash is boos

Maar 13 procent van de tentoongestelde werken in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen. Ook in andere disciplines stemt de positie van vrouwen in de Nederlandse kunst en cultuur niet optimistisch. Dat concludeert Mama Cash, een internationaal fonds dat feministisch activisme financiert.

De organisatie analyseerde bestaande onderzoeken naar de positie van vrouwelijke makers in de Nederlandse muziek, beeldende kunst, literatuur en podiumkunsten, en vulde die aan met eigen tellingen.

Bij Nederlands grootste popfestivals is het vooral droevig gesteld, stelt Mama Cash: slechts 3 procent van de hoofdacts is vrouw. In de Nederlandse literaire canon is maar 16 procent van de werken van de hand van een vrouw. En 17 procent van de choreografen bij dansgezelschappen is vrouw. De cijfers van galeries en uitgeverijen zijn wat beter. “We missen veel moois en belangrijks wanneer het werk van vrouwelijke makers geen podium krijgt”, concludeert Mama Cash.

(ANP)

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace