Doneer aan TPO
 

NIOD geeft na ruim één jaar zwijgen toe: Hitler-aquarel waarschijnlijk toch fake

Instituut stelde eerder na onderzoek dat werk 'vrijwel zeker een origineel is'

Door: , 14:29, 04 februari 2019
Het aquarel in kwestie. (Foto NIOD)

Instituut stelde eerder na onderzoek dat werk 'vrijwel zeker een origineel is'

Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) in Amsterdam heeft dit weekeinde stilzwijgend een bericht op de eigen website over de verwerving van een aquarel van Adolf Hitler gerectificeerd. In november 2017 werd het wereldnieuws toen het NIOD meldde een origineel werk van Adolf Hitler in handen te hebben gekregen.

Een anonieme bezoeker bood het werk in het voorjaar van 2017 bij het NIOD aan. Omdat er veel vervalsingen van Hitlers werk in omloop zijn, liet het instituut onder meer de zegels achterop het werk en het gebruikte materiaal analyseren. “Authenticiteitsonderzoek wijst uit dat schilderij vrijwel zeker een origineel is”, schreef het NIOD destijds in een persbericht.

Later dat jaar zetten Hitlervervalsing-onderzoekers Bart FM Droog (Die ook voor TPO onderzoek doet naar ‘valse Hitlers’) en Jaap van den Born hun vraagtekens bij de ‘vondst’. Met name met de zegels op de achterkant van het werk was veel mis. NIOD-directeur Frank van Vree noemde de opmerkingen van de onderzoekers destijds ‘badinerend’. Bovendien zou er vervolgonderzoek komen. Daarna bleef het stil. Tot afgelopen vrijdag, toen verscheen het volgende bericht op de website van het NIOD:

Dit bericht is gerectificeerd op 1 februari 2019. Een eerdere versie had als onderkop ‘Authenticiteitsonderzoek wijst uit dat schilderij vrijwel zeker een origineel is’. Deze beoordeling werd ernstig in twijfel getrokken door Bart FM Droog en Jaap van den Born, die zich intensief met nazi-vervalsingen in binnen- en buitenland hebben beziggehouden en met overtuiging de valsheid van vele objecten hebben weten aan te tonen. Hun met documenten ondersteunde argumentatie geeft aanleiding ook in dit geval de authenticiteit in twijfel te trekken.

“Ik ben blij dat ze dat nu eindelijk toegeven”, laat Droog in een reactie aan TPO weten.

Lees ook: Berlijnse politie doet inval bij veilinghuis na onderzoek TPO over valse Hitler-schilderijen

Lees ook: TPO Dossier Hitlervervalsingen.

 

 
 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace