Binnenland

NIOD geeft na ruim één jaar zwijgen toe: Hitler-aquarel waarschijnlijk toch fake

04-02-2019 14:29

Het aquarel in kwestie. (Foto NIOD)

Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) in Amsterdam heeft dit weekeinde stilzwijgend een bericht op de eigen website over de verwerving van een aquarel van Adolf Hitler gerectificeerd. In november 2017 werd het wereldnieuws toen het NIOD meldde een origineel werk van Adolf Hitler in handen te hebben gekregen.

Een anonieme bezoeker bood het werk in het voorjaar van 2017 bij het NIOD aan. Omdat er veel vervalsingen van Hitlers werk in omloop zijn, liet het instituut onder meer de zegels achterop het werk en het gebruikte materiaal analyseren. “Authenticiteitsonderzoek wijst uit dat schilderij vrijwel zeker een origineel is”, schreef het NIOD destijds in een persbericht.

Later dat jaar zetten Hitlervervalsing-onderzoekers Bart FM Droog (Die ook voor TPO onderzoek doet naar ‘valse Hitlers’) en Jaap van den Born hun vraagtekens bij de ‘vondst’. Met name met de zegels op de achterkant van het werk was veel mis. NIOD-directeur Frank van Vree noemde de opmerkingen van de onderzoekers destijds ‘badinerend’. Bovendien zou er vervolgonderzoek komen. Daarna bleef het stil. Tot afgelopen vrijdag, toen verscheen het volgende bericht op de website van het NIOD:

Dit bericht is gerectificeerd op 1 februari 2019. Een eerdere versie had als onderkop ‘Authenticiteitsonderzoek wijst uit dat schilderij vrijwel zeker een origineel is’. Deze beoordeling werd ernstig in twijfel getrokken door Bart FM Droog en Jaap van den Born, die zich intensief met nazi-vervalsingen in binnen- en buitenland hebben beziggehouden en met overtuiging de valsheid van vele objecten hebben weten aan te tonen. Hun met documenten ondersteunde argumentatie geeft aanleiding ook in dit geval de authenticiteit in twijfel te trekken.

“Ik ben blij dat ze dat nu eindelijk toegeven”, laat Droog in een reactie aan TPO weten.

Lees ook: Berlijnse politie doet inval bij veilinghuis na onderzoek TPO over valse Hitler-schilderijen

Lees ook: TPO Dossier Hitlervervalsingen.