Politiek Buitenland

Donald Trump waarschuwt voor tsunami van migranten

05-02-2019 16:19

President Donald Trump heeft dinsdag, uren voordat hij zich tot het Amerikaanse volk richt met zijn State of the Union-toespraak, via Twitter gewaarschuwd voor de hordes migranten die op de VS afkomen. “Enorme aantallen mensen zijn in aantocht door Mexico in de hoop onze zuidgrens te overspoelen. We hebben extra militairen gestuurd. We bouwen desnoods een menselijke muur. Als we een echte muur hadden, zou dit probleem niet bestaan”, aldus Trump.

Trump houdt dinsdagavond (lokale tijd) alsnog zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak. Dat gaat gepaard met een enorme veiligheidsoperatie en veel speculatie over de inhoud van de speech, waarin de president zijn beleidsplannen bekendmaakt.

Trump zou zijn ‘troonrede’ eigenlijk eind vorige maand houden, maar toen lag de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden dwars. Dat had te maken met de shutdown, de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid. Honderdduizenden ambtenaren kregen tijdelijk niet betaald omdat politici ruzie maakten over de begroting. Trump wil miljarden voor een muur aan de grens met Mexico, maar de Democraten voelen daar niets voor.

Hoewel de shutdown voorlopig achter de rug is, aast Trump nog steeds op geld voor zijn grensmuur. Hij liet eerder doorschemeren dat hij tijdens de State of the Union iets concreets zal aankondigen. Het zou volgens Amerikaanse media kunnen gaan om het uitroepen van de noodtoestand, zodat hij kan proberen buiten het Congres om financiering voor het bouwproject te regelen.

Medewerkers zeggen dat de president met een optimistische boodschap komt en juist samenwerking wil bepleiten. De nadruk zou liggen op onderwerpen waar Republikeinen en Democraten mogelijk onderling kunnen uitkomen, zoals infrastructuur en gezondheidszorg.

De jaarlijkse toespraak leidt sowieso tot hoofdpijn bij de veiligheidsdiensten. Zij waken over het grote aantal hoogwaardigheidsbekleders dat aanwezig is bij de speech, die wordt gehouden in het Huis van Afgevaardigden. Aan de veiligheidsoperatie gaan maanden aan voorbereidingen vooraf.

ANP