Politiek

‘Problemen worden niet opgelost door kinderen in het groen gekleed naar school te laten gaan’

05-02-2019 17:57

“Kinderen wordt een soort aangeboren wijsheid toegedicht. Dat is niet correct, ze zijn aangeboren nieuwsgierig.

Afgelopen week kreeg ik een ­bericht van school over een initiatief dat werd toegeschreven aan een ­leerling uit groep 5. In het kort kwam het erop neer dat zij naar aanleiding van een Jeugdjournaal-item haar school­genootjes oproept tot het ­dragen van groene kleren op 7 februari.

Buiten het feit dat de leerling deze actie hoogstwaarschijnlijk niet zelf heeft verzonnen, heeft een achtjarige nog niet het vermogen om complexe problemen te analyseren en te overzien hoe een protestactie gaat bijdragen aan oplossingen.

Als scholen, leraren en ouders het naïeve activisme van kinderen steunen, voedt dat kliekvorming en uitsluitgedrag. Het schept de voedingsbodem voor groepsdruk, die zeker in het socialemediatijdperk gevaarlijk is.

problemen worden niet opgelost door mediahypes, door spijbelacties, of door met zijn allen in het groen ­gekleed naar school te gaan. Ze worden zeker niet opgelost door achtjarigen in te zetten voor de politieke overtuigingen van hun ouders.”

Prof. Dr. Willem Mulder is hoogleraar en heeft verstand van nanotechnologie. Met die technologie doet hij baanbrekend werk in een New Yorks ziekenhuis. Hij heeft ook een jong schoolgaand kind dat in Eindhoven scholiert. Op de basisschool in Eindhoven waar zijn kind naar toe gaat dachten ze dat het betere ideologisch-GroenLinks-radicaal-conformisme een leuke extra aanvulling zou zijn op het basisonderwijs voor een gemiddeld kind onder de 12.

Prof. Dr. Willem Mulder dacht dan weer van niet. En schreef dat van zich af in een landelijke courant. Zodat alle basisschooldocenten en schoolbesturen er ook nog wat van kunnen leren.

Waarvoor hulde. Hopelijk zijn er nog heel veel meer ouders als prof. dr. Willem Mulder. Als die allemaal van zich laten horen kon dat Nederlandse onderwijs nog wel eens wat gaan worden. Ooit.

 

Lees ook: Handige voorbeeldbrief voor ouders die bij school bezwaar willen maken tegen ‘klimaatspijbelen’

Lees ook: De kindsoldaatjes van de linkse klimaatelite (2)

Lees ook: De kindsoldaatjes van de linkse klimaatelite