Doneer aan TPO
 

Onderzoek bewijst: Rechtse politici communiceren beter dan linkse collega’s

Linkse politici praten in lange zinnen met moeilijke woorden

Door: , 11:35, 07 februari 2019
De grote vergaderzaal in het gebouw van de Tweede Kamer. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Linkse politici praten in lange zinnen met moeilijke woorden

Linkse politici praten in lange zinnen met moeilijke woorden, terwijl hun rechtse collega’s juist kort en helder communiceren. Dat concludeert de Universiteit van Amsterdam (UvA) in een onderzoek.

Het onderzoeksteam analyseerde ruim 380.000 speeches van politici in verschillende Europese landen over de periode 1946-2017. “Het blijkt dat politici die links zijn in hun culturele opvattingen – over onderwerpen als immigratie, EU, abortus en euthanasie – complexere taal gebruiken dan cultureel-rechtse politici”, aldus de UvA.

Volgens de onderzoekers stemmen politici hun taalgebruik af op de voorkeuren van hun kiezers. “Korte en eenduidige zinnen zouden cultureel-rechtse individuen meer aanspreken, omdat zij meer behoefte hebben aan helderheid en dus meer stellige statements.” Samengestelde zinnen met meerdere bijzinnen en dubbelzinnige taalconstructies zouden aantrekkelijker zijn voor linkse mensen, omdat zij toleranter staan tegenover statements die op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

ANP

 
Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace