Doneer aan TPO
 

Opiniepeiling Maurice de Hond: Klimaatakkoord zal tot grote spanningen in coalitie leiden

Zeker 43 procent Nederlanders beoordeelt klimaatmars van scholieren positief

Door: , 9:45, 10 februari 2019
Rob Jetten en Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, ANP/Remko de Waal

Zeker 43 procent Nederlanders beoordeelt klimaatmars van scholieren positief

In de rapportage van vandaag wordt ingegaan op de zetelverschuivingen tussen partijen. Daarbij wordt er een vergelijking gemaakt met maart 2018 (dat was toen ongeveer 1 jaar na de verkiezingen). Het verlies van VVD en CDA gaat -direct en indirect- vooral in de richting van FVD en PVV. Het verlies van D66 -direct en indirect- vooral naar GroenLinks en de PvdA.

De 9 zetels, die de kleine partijen winnen, snoepen ze van alle partijen af.

43 procent van de Nederlanders beoordeelt de Klimaatmars van de scholieren positief, 35 procent negatief. Als we naar het oordeel van de kiezers van verschillende partijen kijken dan zien we dezelfde patronen als toen we de vragen stelden over het Klimaatakkoord. (pdf) Met een heel groot verschil in beoordeling tussen kiezers van D66 en die van VVD en CDA. Kiezers van FVD en PVV zijn het negatiefst.

Wel zien we dat jongere kiezers positiever zijn dan oudere kiezers.

Ook de beantwoording op 5 stellingen over deze Klimaatmars van scholieren geeft vergelijkbare patronen in beantwoording. Daarbij lijkt het patroon van beantwoording van de kiezers van D66 sterk op die van GroenLinks en PvdA en verschilt fors van die van VVD en CDA.

Dit wijst er weer op dat het onderwerp Klimaatakkoord in ieder geval electoraal gezien tussen VVD en CDA aan de ene kant en D66 (en ChristenUnie) aan de andere kant tot forse spanningen zal leiden. En ook de uitslag van 20 maart zal beïnvloeden.

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace