Ondertussen in die Lieve Stad: Huiselijk geweld neemt toe door ‘culturele opvattingen over rolverdeling mannen en vrouwen’

11-02-2019 14:15

Briefje van Femke Halsema en de rest van de driehoek aan de Amsterdamse gemeenteraad. Uit nieuwe cijfers blijkt dat er vorig jaar ruim 6600 keer sprake was van een geweldsincident in de huiselijke sfeer, een toename van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Citaat:

“Huiselijk geweld treft bepaalde groepen vaker. Bovendien komt het fenomeen vaker voor bij huishoudens met lage inkomens. ‘Armoede, werkloosheid en alcoholmisbruik spelen een grote rol. In sommige gevallen speelt mee dat er cultureel andere opvattingen zijn over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen en dat daar conflicten over ontstaan’, stelt de driehoek.”

Dat laatste stukje vaagpraat moet u nog maar eens lezen: “Cultureel andere opvattingen (-) over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen en dat daar conflicten over ontstaan.”  Benieuwd welke ‘groepen’ Femke Halsema daar mee bedoelt.

Verder valt op dat van de 65-plussers in Amsterdam jaarlijks 7 procent te maken krijgt met ‘oudermishandeling’ (een volwassene die door zijn of haar kind wordt mishandeld). De driehoek verwacht dat deze relatief onbekende vorm van geweld in de toekomst verder gaat stijgen; ‘steeds meer kinderen, vaak zelf slachtoffer van geweld, worden dader’.