Marketing

Lichtinval heeft enorme invloed op onze fitheid

12-02-2019 23:18

Wie echt fit wil zijn moet vooral een goede nachtrust hebben, daar is iedereen het wel zo’n beetje over eens. Maar wat draagt nu bij aan een goede nachtrust, en wat werkt deze juist tegen? Dat hangt af van veel factoren, maar de meest prominente factoren zijn licht, voeding en stress of andere vormen van onrust.

Een sterke manier om (mentale) onrust tegen te gaan is sporten. Dat verbetert je hartcoherentie, en maakt je in het algemeen rustiger. Als je in de ochtend sport is het ook nog een goede impuls voor je biologische klok.

Voeding kan in heel brede zin bekeken worden, met het oog op langetermijneffecten. Maar ook korte termijn is doorslaggevend, denk aan suikers en cafeïne, die werken niet bepaald slaapopwekkend. Beter is het om ‘s avonds geen suikers en cafeïne meer in te nemen en bijvoorbeeld warm te douchen. Warm douchen ja, dat verhoogt tijdelijk de lichaamstemperatuur en dat geeft weer een prikkel in de hersenen die met slaap wordt geassocieerd.

Maar wat nog meer invloed op de slaap heeft dan al het voorgaande is de invloed van licht. Licht, en dan met name blauw licht, gaat de aanmaak van het hormoon melatonine tegen. Dat hormoon zorgt voor de opwekking van slaap. Daarom is het aan te raden om een uur voor de slaap geen beeldschermen meer aan te hebben staan, waardoor de melatonine-aanmaak beter op peil blijft. Daarnaast werkt het gunstig voor de biologische klok als de slaapkamer ‘s nachts zo donker mogelijk is. Goede donkere gordijnen of PVC jaloezieen van Topjaloezieen.nl kunnen hier goed bij helpen. Maar de details maken ook uit. Zelfs een stand-bylampje op de tv kan al funest zijn voor je slaapkwaliteit.

In de ochtend ontwaken de meeste mensen veel makkelijker en beter bij echt daglicht, maar als u de jaloezieën stevig dicht hebt zitten komt er natuurlijk geen zonlicht binnen. Wat hierbij uitkomst kan bieden is een zogenaamde daglichtwekker. Deze begint een halfuur voordat u de wekker hebt gezet geleidelijk aan licht te geven waardoor u frisser wakker wordt, en u zich niet gebroken of wazig voelt.