Politiek

PVV: CDA en ChristenUnie huilen krokodillentranen over pulsvissers

13-02-2019 13:21

Dit wordt een moeilijke dag voor de Nederlandse visserij zei minister Carola Schouten (ChristenUnie) woensdag tegen vissers op Urk. De verwachting is dat de EU de pulsvisserij gaat verbieden. Vooral op Urk is hierin veel geïnvesteerd. Krokodillentranen meent PVV-Europarlementariër Olaf Stuger:

“Hier zien we dus wat er gebeurt als we bevoegdheden overdragen aan Brussel. Waar Frankrijk opkomt voor haar eigen mensen laat Nederland haar eigen volk, en in het bijzonder haar vissers, enorm in de steek. In Straatsburg valt vandaag zeer waarschijnlijk het finale besluit waar onze vissers al maanden bang voor zijn en komt er hoogstwaarschijnlijk een Europees verbod op deze Nederlandse uitvinding.

Het CDA en de ChristenUnie huilen nu krokodillentranen, maar zij hebben altijd gepleit voor meer EU en overdracht van bevoegdheden. De gespeelde verontwaardiging van de machtspartijen is dus ongeloofwaardig en hypocriet. Onze vissers worden nu de dupe van de Franse overheersing in Brussel. Nederland, als grootste nettobetaler aan de EU, blijft het braafste jongetje in de klas en wordt vanwege die naïviteit keihard afgestraft in de praktijk.”

Het Europees Parlement stemde begin vorig jaar voor een verbod op pulsvisserij na een mislukte lobby van Nederland.

Onderhandelaars van het parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie komen deze woensdag vanaf 15.00 uur uur bijeen met als doel een akkoord te sluiten over welke technische hulpmiddelen zijn toegestaan in de visserij. Sommige Europarlementariërs willen dat het totaalverbod op de pulsvisserij al in juli ingaat, terwijl de lidstaten de onderhandelingen ingaan met 2022 als einddatum. Nederland hoopt op een zo lang mogelijke overgangsperiode.

Volgens de huidige EU-regels mag maximaal 5 procent van de kottersvloot worden ingezet voor de pulsvisserij. Nederland heeft daarbovenop nog vergunningen uitgegeven voor onderzoeksdoeleinden en zit hier ver boven. Momenteel hebben 79 Nederlandse kotters toestemming om platvis te vangen met behulp van elektrische schokjes. Volgens de vissers betekent een verbod voor hen een ramp. Ze zeggen een verbod ook niet te accepteren.