Doneer aan TPO
 

Streekmuseum Tiel toont internationaal bekend collectiestuk, blijkt kopie ‘met goudverf uit de hobbywinkel’

Tiels museum kreeg ridderorde in bruikleen van een Amerikaan

Door: , 10:30, 14 februari 2019

Tiels museum kreeg ridderorde in bruikleen van een Amerikaan

Het middeleeuwse Gulden Vlies dat het Flipje en Streekmuseum in Tiel in langdurig bruikleen heeft, is een vervalsing. De ridderorde, die in 1559 uitgereikt zou zijn aan de Tielse bestuurder Claes Vijgh, is in werkelijkheid een kopie van een toneelattribuut dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Parijs is gemaakt. Het internationaal bekende collectiestuk is als echt op tentoonstellingen elders te zien geweest, maakte directeur Alexandra van Steen van het Tielse museum donderdag bekend.

Experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Archeocare hebben de vervalsing ontdekt. Van Steen vroeg om een onderzoek, toen zij aanslag ontdekte op het werk dat van massief goud zou zijn. “Dat kan helemaal niet op een edelmetaal als goud”, aldus de directeur.

Het Tielse museum kreeg de ridderorde in 2013 in bruikleen van een Amerikaan. Nu blijkt dat de hanger is gemaakt van messing “met een laagje goudverf uit de hobbywinkel.” Waar het echte Gulden Vlies van Vijgh is, is niet bekend. De kopie en het Gulden Vlies dat in Parijs is gemaakt voor de toneelwereld zijn tot eind maart in Tiel te zien.

(ANP)

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace