Binnenland

Minder, minder, minder sociale huurwoningen in Nederland

14-02-2019 13:57

Kost dat? Via Pixabay.

Door stijgende bouwkosten en gebrek aan locaties kunnen woningcorporaties minder nieuwe woningen bouwen. Dat meldt branchevereniging Aedes na een enquête onder 171 woningcorporaties.

Volgens de corporaties komt door de stijgende bouwkosten en de steeds hogere belastingen voor corporaties het doel om 34.000 sociale huurwoningen per jaar te bouwen in gevaar. In 2018 werden zo’n 17.000 nieuwe huizen gebouwd.

Aedes-voorzitter Marnix Norder dringt aan op maatregelen van de overheid, omdat nieuwbouwplannen nu noodgedwongen op de plank blijven liggen. “Veel mensen zijn naarstig op zoek naar een betaalbare huurwoning; jaren wachten op een huis is geen uitzondering meer. Dus gemeenten, pak de woningnood aan en zorg voor bouwlocaties. En kabinet, neem de regie en maak harde afspraken met gemeenten over het aantal huizen dat er moet komen. Neem de belemmeringen bij nieuwbouw weg, dan kunnen wij aan de slag. En al die woningzoekenden op de wachtlijst zicht op een woning geven.”

Ook de Woonbond ziet de problemen van de corporaties. “De woningnood is terug van weggeweest, er is een groot tekort aan sociale huurwoningen en er komt een ongekende renovatiegolf aan in het kader van de verduurzaming. Het kabinet moet stoppen met het verder uitknijpen van corporaties met heffingen op sociale huurwoningen, zodat corporaties de ruimte hebben om meer te bouwen en de verduurzaming op te pakken”, aldus directeur Paulus Jansen.

Anp