Politiek Buitenland

28 april nieuwe verkiezingen Spanje, ook Spaanse sociaaldemocratie nu voorgoed exit

15-02-2019 11:59

De Spaanse premier Pedro Sanchez. OSCAR DEL POZO / AFP

De Spaanse premier Pedro Sánchez (sociaaldemocraten) heeft vervroegde parlementsverkiezingen aangekondigd. De stembusgang moet op 28 april plaatsvinden. Het besluit volgt op een zware nederlaag van de minderheidsregering in het lagerhuis, dat deze week het begrotingsvoorstel blokkeerde voor 2019.

De premier zei vrijdag de keus te hebben tussen “niets doen en verder gaan zonder de begroting” en het volk aan het woord laten. “Ik kies voor het tweede”, stelde hij. “Ik heb voorgesteld het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven voor 28 april.”

Sánchez is pas zo’n acht maanden aan de macht en staat aan het hoofd van een minderheidsregering. Die was afhankelijk van de gedoogsteun van andere partijen. De begroting strandde omdat de kleine Catalaanse partijen weigerden de premier te steunen.

De linkse leider had vorig jaar tussentijds het stokje overgenomen van de conservatieve premier Mariano Rajoy. Het parlement had hem naar huis gestuurd met een motie van wantrouwen. Sánchez was echter politiek kwetsbaar, omdat zijn PSOE-partij in het lagerhuis maar 84 van de 350 zetels heeft.

Uit peilingen blijkt dat geen enkele partij bij tussentijdse verkiezingen op voldoende zetels kan rekenen om alleen te gaan regeren.

Anp