Buitenland

Islamitische zelfmoordterrorist blaast zichzelf en 40 anderen op, schuld van politiek, aldus ouders dader

15-02-2019 15:48

De islamistische zelfmoordterrorist die meer dan veertig Indiase manschappen doodde met een auto vol explosieven, radicaliseerde in 2016 nadat hij was afgetuigd door veiligheidstroepen. Dat zeggen de ouders van de 20-jarige islamitische Adil Ahmad Dar tegen persbureau Reuters.

Dar reed deze week in Kasjmir in op een konvooi met Indiase veiligheidstroepen. Het bloedbad heeft de relatie tussen de buurlanden India en Pakistan, die beschikken over kernwapens, weer op scherp gezet. De aanslag is opgeëist door de islamitische terreurorganisatie Jaish-e-Mohammed, die naderhand een video vrijgaf waarin de jonge islamitische aanslagpleger zijn plan uiteenzet.

De ouders van de islamitische aanslagpleger, die uit het Indiase deel van Kasjmir komt, zeggen dat hij radicaliseerde door een incident na schooltijd. Dar en zijn vrienden zouden toen zijn tegengehouden en geslagen door de politie, die hen kennelijk verdacht van het gooien met stenen. “Sindsdien wilde hij zich aansluiten bij de militanten”, zei zijn vader, agrariër Ghulam Hassan Dar.

De islamitische jongeman verdween vorig jaar. Hij keerde toen niet terug van zijn werk.

Vader Dar houdt politici verantwoordelijk voor de dood van zijn islamitische zoon, omdat nog geen vreedzame oplossing is gevonden voor het conflict rond Kasjmir. “De zonen van gewone mensen sterven hier. Of ze nou Indiase manschappen zijn of onze zonen.”

De autoriteiten hebben de lezing van de ouders niet bevestigd.

Anp/TPO