Politiek Buitenland

Trump biedt aan: 800 ISIS-strijders, zo goed als nieuw, gratis af te halen door Europa

17-02-2019 13:57

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Europa meer dan achthonderd gevangengenomen ISIS-strijders overneemt en hen gaat vervolgen. Dat laat hij weten via een Twitterbericht. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

“De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 ISIS-strijders die gevangen zijn genomen in Syrië terug te nemen en ze te berechten”, aldus Trump. Volgens de Amerikaanse president is het alternatief dat ze anders worden vrijgelaten. En hij wil niet toekijken hoe ze vervolgens Europa binnendringen, “waar ze naar verwachting naartoe zullen gaan”.

De strijd tegen ISIS in Syrië nadert zijn einde. Door de VS gesteunde strijders verwachten “op zeer korte termijn” het laatste ISIS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen, liet een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zaterdag weten.

De laatste dagen geven ISIS-strijders zich naar verluidt massaal over. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zo’n 240 jihadisten donderdag hun wapens hebben neergelegd. Een dag later zouden nog eens 200 strijders zich hebben overgegeven. Er bevinden zich vermoedelijk nog enkele honderden ISIS-strijders in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurorganisatie.

Anp