Beeld: meer dan 80 Joodse graven beklad met hakenkruizen in Frankrijk

19-02-2019 20:22

Op een begraafplaats in het dorp Quatzenheim in de Elzas in het oosten van Frankrijk zijn ongeveer tachtig joodse graven geschonden. De vernielingen werden dinsdag ontdekt, juist op de dag dat in tientallen plaatsen in Frankrijk wordt gedemonstreerd tegen antisemitisme.

De graven waren onder meer beklad met hakenkruizen. Op een van de graven was de tekst ‘Zwarte wolven van de Elzas’ gezet. Dat was een neonazistische groepering die in de jaren zeventig in de regio actief was.

Onder andere in Parijs en een aantal andere steden zijn dinsdag betogingen tegen antisemitisme. Die worden gehouden als reactie op een aantal antisemitische incidenten in de afgelopen weken. Afgelopen zaterdag werd de pro-IsraĆ«lische filosoof Alain Finkielkraut in Parijs beschimpt tijdens een betoging door’gele hesjes. Finkielkraut kreeg onder meer te horen dat hij een ,,vieze zionist” is.

De Franse politie registreerde vorig jaar circa 540 antisemitische incidenten. In vergelijking met een jaar eerder is dat een stijging van 74 procent.