Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Spitzenkandidat Timmermans

25-02-2019 09:01

Miljoenen artikelen

Beste meneer Timmermans,

We kunnen veel van u zeggen, maar niet dat u, zoals Mark Rutte, geen visie heeft.

Daar kwam ik achter toen ik de speech kreeg toegespeeld die u zaterdagavond hield op de Nederlandse ambassade na het congres van de Europese sociaal-democraten in Madrid.

De inhoud sprak mij niet bepaald aan, maar van een visie op de Nederlandse rol in Europa getuigde hij wél.

Omdat u zichzelf nogal graag hoort praten, herhaal ik de tekst hieronder nog even.

“Ik waardeer het dat ik het voorrecht heb met u, de vrienden van de beweging, te mogen spreken. Tegen uw volk, mijn volk, ons volk, waarmee ik mij met iedere vezel van lichaam en ziel verbonden weet.

U weet dat wij onze volkeren jarenlang hebben voorgehouden dat Europa van aangezicht verandert. Zij wilden niet horen, zij wilden niet geloven en zij wilden niet zien. Ze wilden doorgaan op de oude paden. En nog zijn er velen in Nederland die niet begrijpen dat Europa van aangezicht verandert. Wij hopen en vertrouwen dat ons zal mogen gelukken de ogen te openen van die honderdduizenden, die nog niet hebben begrepen, die nog niet hebben verstaan van die roepstem die gaat door gans Europa.

Die honderdduizenden begrijpen niet die grote mogelijkheden en ook moeilijkheden van de tijd die komende is. De taak is om een sterk, groot, fier, zelfbewust Nederlands volk te vormen. De Europese stam heeft vele loten en wij kunnen de op een na sterkste loot vormen indien wij zijn gesneden uit het hout dat nodig is om straks te laten zien dat het Nederlandse volk nog marcheren kan.

Wat ons verenigt is dat wij onbewust, al sinds jaren, allen hebben gehunkerd naar een Europa dat we kunnen respecteren. Hebben gehunkerd naar een Europees volk waarop wij trots kunnen zijn en dat wij met onze diensten, onze toewijding, onze arbeid, ons bloed in stand houden. Met elkander gaan wij dat Europa bouwen. En daarom zwoegen wij. En daarom zoeken wij met elkander die weg naar het hogere die de enkeling nooit alleen, maar die wij alleen tezamen wel zullen kunnen vinden.

De komende tien jaren zullen beslissend zijn voor het zijn of niet zijn van het Europese volk. Door de beweging eendrachtig, onvervaard te dienen, met alle kracht waarover wij beschikken, met alle liefde voor onze volkeren en Europa, diep in onze harten.”

Ik vertrouw op uw moed, op uw doorzettingsvermogen, op uw discipline, op uw solidariteit, op uw wil om de beweging te dienen. Ik vertrouw op uw idealisme. Houd elkander bij de pols, laat niet los. Dan komt de dag, onze dag, waarop we Europa kunnen respecteren en wij fier kunnen zijn deel uit te maken van het Europese volk.

Wij willen leven. En uit die levenswil ontlenen wij het recht en de plicht tot eenwording van Europa. Want een uiteengeslagen volk heeft geen toekomstmogelijkheid. Aan ons de taak dit volk te herenigen en weer vertrouwen te geven in de toekomst.

Wij moeten een beweging zijn die het gehele volk betrekt, ieder zijn plaats geeft, en laat meemarcheren naar een nieuwe toekomst. Samen zullen wij dit doel bereiken. Ik kan het niet. Gij kunt het niet. Maar wij tezamen, wij kunnen het wel. Omdat wij doordrongen zijn van de liefde voor ons volk en ons Europa.

Wij zullen ons volk doordringen van de noodzakelijkheid. Samen zullen wij een vernieuwd Nederlands volk opbouwen dat zich ten volle bewust is van zijn verplichtingen. En uit de vervulling van die plichten zullen onze rechten voortvloeien. Het recht om te leven in een onafhankelijk Europa, het recht op een bestaan voor u en uw kinderen.

Miljoenen mensen hebben de Russen al geofferd. Met maar een doel: een militaire macht te scheppen, zo groot en zo sterk, dat ze Europa zouden kunnen overweldigen. Ik geloof dat er maar zeer weinigen zijn geweest, die de enorme grootte van dat gevaar hebben onderkend.

Europa dankt dat aan het instinct en het genie van Jean-Claude Juncker, die ontwaard heeft dat daar in het oosten die geweldige wolk, die donderwolk, zich samenpakte boven Europa. Er was van Europa anders geen snars over gebleven. Het grootste gevaar dat Europa ooit bereikt heeft, is afgewend. Het is het genie van Jean-Claude Juncker geweest, het is het staatsmanskunst van Angela Merkel geweest, het is de opofferingsgezindheid en de dienstbaarheid geweest van miljoenen, die zorgdragen dat Europa niet verloren gaat. Wij weten wat wij hen verschuldigd zijn en dat zij op ons kunnen rekenen.

Ik voel mij verantwoordelijk voor de toekomst van ons volk. Ik ben naar de huidige president van de Commissie gegaan in Brussel en heb hem gezegd, niet als particulier, maar als vertegenwoordiger van mijn vaderland, dus ook namens u: één, dat naar mijn mening het welzijn en voortbestaan van het Nederlandse volk alleen gewaarborgd kan worden in het lotsverbonden houden van alle Europese volkeren. Tweedens: dat ik het geloof heb dat ik, Frans Timmernans, de volgende van God gegeven Europese leider ben, die tot roeping heeft de Europese volkeren uit de nood en bedreigingen van heden te leiden naar een licht in de toekomst. Ten derde: dat ik de onwrikbare overtuiging heb dat ik, Frans Timmermans, als leider, nimmer iets zou eisen dat in strijd zou zijn met de eer, de waardigheid of de belangen van het Nederlandse volk. En dat ik uit deze drie dingen de consequentie trek, de verbondenheid op leven en dood, van alle Europeanen. Hoezee!

Kijk.

Da’s nog eens andere koek dan “ik baal van de verwarring”.

En wat ik ook wel waardeer, is dat u in zo’n intieme setting gewoon eerlijk bent over uw ware bedoelingen.

U hoeft helemaal geen mondkapjes die neerstortende vliegtuigpassagiers voor doen te verzinnen, of Hongaarse geheime diensten die u met twee iPhones in de aanslag zichtbaar volgen, om duidelijk te maken waar u écht voor staat.

Groet,

JanD

PS. Me nieuwe nieuwsbrief is uit!