Opinie

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pia Dijkstra

05-03-2019 09:01

Mevrouw Dijkstra,

Ik zag gisteren opeens ‘Pia’s Podcast’ voorbij komen.

Even dacht ik dat Arjen Lubach uit zijn winterslaap was ontwaakt en dat-ie een parodie had gemaakt.

Maar het was echt.

U, een van de gezichten van D66 en hét gezicht van de Orgaanleegtrekwet die vorig jaar onder druk van coalitiebelangen door de Eerste Kamer werd gejast, heeft een Podcast waarin u de zegeningen van de vroegtijdige dood bezingt.

Ik vroeg me af of u die podcast al lang had.

Nou, om eerlijk te zijn vroeg ik me dat niet af.

Ik veronderstelde dat het wel weer een verkiezingsdingetje van D66 zou zijn.

Net als afgelopen weekend opeens groot in de media verscheen dat de erfenis van oud-D66-voorvrouw Els Borst in de terugkeer in een kankermedicijn wordt gestopt en Robbie Jetten het opeens een schande vindt dat homo’s in Nederland niet meer hand in hand over straat kunnen (een typisch gevalletje eigen schuld, overigens).

En verdomd: ik had gelijk. De eerste ‘Pia’s Podcast’ was pas op 14 februari verschenen. Een maandje voor de verkiezingen van Provinciale Staten en (getrapt) de Eerste Kamer. En de tweede nu. Waarin Bart Stofberg “het prachtige moment” beschreef waarop zijn ouders in aanwezigheid van hem en zijn twee zussen met behulp van illegaal gekocht Chinees zelfmoordpoeder uit het leven stapten.

Gezondheid algemeen

Nieuwsgierig als ik ben, ging ik eens kijken wie Bart Stofberg is. Van welke D66-afdeling hij de voorzitter is. In welk D66-werkgroepje hij zit. Of hij familie bij D66 heeft.

Niet te vinden!

Maar dat kan natuurlijk komen doordat ik niet zo goed kan googelen.

Zakelijk is Bart Stofberg prima te vinden. Hij zit, half slapend, op Twitter. Hij staat op LinkedIn. Hij schrijft boeken (nou ja, eentje) en blogs. En hij is ‘organisatieveranderaar’ bij Quint Wellington Redwood. Een van zijn expertises is: gebruik en misbruik van Big Data.

Ik heb een YouTube-filmpje van ‘m uitgekeken.

Heel grappig: daarin pleit hij ervoor dat bedrijven een ‘Chief Ethics Officer’ gaan aanstellen, een baas die zich gaat bezighouden met ‘ethiek’.

Ik dacht: misschien moet hij D66 ook eens zoiets adviseren?

Om wat fatsoen in politieke lijkenpikkers als Pia Dijkstra te rammen, bedoel ik.

Groet,

JanD

UPDATE Ha, met dank aan Vera Leimann hebben we ‘m: Bart Stofberg schreef mee aan een (gratis te downloaden) boekje van de Hans van Mierlo Stichting met hoofdstuktitels als ‘Van wie is ons leven?’ en ‘Wat is een mensenleven waard?’ – over kosten en grenzen in de zorg.